Viktor Orban vrea o muzică rock patriotică: Propagandă naționalistă pe bani pentru Ungaria Mare!

Postat la: 21.03.2021 - 14:47

Proiectul guvernului lui Viktor Orban, care vizează apărarea identității ungare, stârnește temeri legate de cenzură în rândul artiștilor, relatează AFP. Acest plan, ale cărui detalii au fost dezvăluite săptămâna trecută, promite o susținere financiară de 62 de milioane de euro pentru formarea de talente, finanțarea creației și a echipamentelor (studiouri, scene de concert etc).

"Este vorba de realizarea unor producții pop și rock ungare de calitate, de a face din ele un ciment de identitate", a argumentat Szilard Demeter, omul din spatele acestei inițiative și care este din 2019 și Comisar pentru cultură. Într-un interviu acordat AFP, când se contura proiectul, acesta sublinia că "muzica poate exprima ceea ce este diferit în personalitatea, viziunea și experiența istorică" a celor aproape zece milioane de locuitori ai Ungariei. "Uneori este de neînțeles pentru europenii din Vest, dar asta este pasionant și exotic", spunea el. "În acest război feroce care are loc, întrebarea este de a ști dacă ea va fi dispărut într-o sută de ani", spunea acest scriitor și chitarist amator. "Identitatea națională este slăbită și trebuie restabilită", afirma bărbatul de 44 de ani, cunoscut promotor infocat al "valorilor Ungariei Mari" si un fidel al regimului Orban.

Cu toate acestea, lumea artistică se întreabă ce marje de manevre va avea la dispoziție. Deoarece în 2018, Viktor Orban, "apostolul iliberalismului", a promis o "nouă eră" culturală, după cum sustine și Ferenc Megyeri, membru au trupei punk "HétköznaPI CSAlódások" (Decepțiile cotidianului) înființată în 1990. Melodiile sale "Viktor" și "Absurdistan", care critică politica din Ungaria si nationalismul guvernamental precum si "melancolia după vechiul Imperiu austro-ungar", au fost cenzurate masiv, acuză artistul de 55 de ani. Așa că nu are încredere în noul proiect. "Dar cred că majoritatea grupurilor vor încasa banii și în schimb vor tăcea. Altii se vor pune pe facut piese in care sa proslaveasca un patriotism desantat si un nationalism ieftin dar care prinde la popor.", spune el.

Compozitorul și chitaristul renumit Zoltan Czutor, 51 de ani, se teme și el de "îndoctrinare, cu școlari care vor merge să vizioneze opere rock naționaliste". El mai afirmă că: "Majoritatea muzicienilor iau bani din marile festivaluri subvenționate de stat sau primării și vor evita să intre pe lista neagră". Emblematica cântăreață pop Zsuzsa Koncz cunoaște bine acest sentiment de excludere. Celebră din anii 1960, ea a susținut în trecut cauze liberale și nu a mai fost invitată "o singură dată" în media oficială după ce Viktor Orban a revenit la putere în 2010. Artista de 75 de ani nu are iluzii în ceea ce privește evoluțiile din Ungaria, care îi aduc aminte de politica culturală promovată de comuniști, unde orice operă critică la adresa sistemului era interzisă. "Ultimul deceniu mi-a arătat că, cu cât ești mai apropiat de regim, cu atât profiți mai mult de generozitatea sa", concluzionează ea.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu