Postat la: 21.12.2020 - 17:19

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a autorizat luni primul vaccin împotriva Covid-19 care ar urma să fie folosit în Uniunea Europeană, cel produs de Pfizer-BioNTech, informează AFP.

Decizia EMA deschide calea unei posibile demarări a vaccinărilor în Uniunea Europeană înainte de sfârșitul anului. „Sunt încântată să anunț că comitetul științific al EMA s-a reunit astăzi și s-a arătat favorabil pentru o autorizaţie condiţionată de punere pe piaţă în UE a vaccinului dezvoltat de Pfizer și BioNTech", a declarat directoarea generală a EMA, Emer Cooke, într-o conferință de presă difuzată online.

Marea Britanie a fost prima țară din lume care a aprobat în regim de urgență, la 3 decembrie, utilizarea vaccinului dezvoltat de compania americană Pfizer şi partenerul ei german BioNTech, aceasta fiind urmată apoi de Canada în 9 decembrie și de Statele Unite în 11 decembrie. EMA a afirmat anterior că intenționează să finalizeze revizuirea datelor privind vaccinul Pfizer-BioNTech până la finalul anului și cele pentru vaccinul dezvoltat de Moderna până la începutul lui ianuarie. Comisia Europeană va avea ultimul cuvânt în ceea ce privește aprobarea vaccinului, însă aceasta urmează de regulă recomandările EMA.

UPDATE: Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat anunțul Agenţiei Europene pentru Medicamente drept „un moment decisiv" și spune că unda verde din partea Comisiei ar putea veni chiar în această seară: „Vom acționa rapid". Comisia Europeană a transmis săptămâna trecută că va lucra în regim de urgenţă pentru a autoriza la rândul său vaccinul în termen de maximum două zile după unda verde din partea EMA.

Distribuția vaccinurilor de la locațiile de producere a acestuia din Belgia și Germania ar urma să înceapă de la 26 decembrie, însă Comisia afirma că va rămâne la latitudinea fiecărui stat membru al blocului comunitar să își organizeze și coordoneze programele de vaccinare. Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), care reglementează medicamentele de pe piața UE, s-a reunit luni, într-o ședință specială, pentru a discuta aprobarea vaccinului Pfizer-BioNTech.

Statele blocului comunitar au opțiunea de a demara pe cont administrarea vaccinurilor sub reglementările EMA, însă Comisia Europeană vrea o campanie coordonată de distribuire a acestora, pentru a se asigura că niciun stat membru nu este lăsat în urmă. Von der Leyen a subliniat că vaccinul Pfizer-BioNTech este doar unul din cei șase candidați de vaccinuri pentru care UE a rezervat doze.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu