Vaccin universal anti-COVID? Cercetător român: "Va mai dura ceva timp. Ar putea fi realizat!"

Postat la: 20.02.2021 - 17:08

Cercetătorii britanici lucrează la un vaccin universal anti-COVID care să atace nucleul virusului, şi nu proteina spike, ceea ce ar proteja şi în cazul mutaţiilor pe care le suferă coronavirusul. Ştefan Dascălu, cercetător român la Universitatea Oxford, crede însă că va mai dura ceva timp până la obţinerea unui astfel de vaccin.

„Principiul acesta de vaccin universal există de foarte mult timp şi se încearcă împotriva diverşilor agenţi infecţioşi. Un vaccin care trebuie actualizat periodic, cum se întâmplă la vaccinul antigripal, de exemplu, ţinteşte asupra unor proteine de la suprafaţa virusului care, din păcate, prin natura mutaţiei, se pot schimba în timp. Din acest motiv, pe o durată de un an de zile, la următorul sezon gripal, deja apar noi tulpini care nu mai răspund la vaccinul respectiv. (...) În general, aceste proteine de suprafaţă, cum este proteina Spike inclusă în vaccinurile COVID actuale, reprezintă una din componentele virusului care se schimbă în timp în urma procesului de mutaţie şi pot apărea variante care scad din eficacitatea vaccinului", a explicat Ştefan Dascălu, cercetător român la Universitatea Oxford.

„Principiul de vaccin universal ar ţinti răspunsul imun asupra unor zone din virus care sunt conservate, care nu se pot schimba. Dacă s-ar întâmpla acest lucru, practic virusul nu ar mai fi funcţional. Dacă se va reuşi producerea unui vaccin care ţinteşte asupra acestor zone conservate, vom avea un vaccin care evident ne declanşează un răspuns imun suficient de pertinent şi care nu va fi susceptibil să scadă în eficienţă în urma apariţiei noilor tulpini", a mai spus Ştefan Dascălu. „Va mai dura însă ceva timp până la obţinerea unui astfel de vaccin", a adăugat cercetătorul român.

Demersul nu este uşor, dacă ar fi să ţinem cont că de zeci de ani se lucrează fără succes la un vaccin universal împotriva gripei, arată digi24.ro. Şi în Statele Unite cercetătorii şi-au îndreptat atenţia de mai mulţi ani asupra unui vaccin universal împotriva tuturor tipurilor de coronavirus, dar nu au primit finanţarea necesară, a scris recent The New York Times.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu