Un roman a platit pentru un credit de 180 de euro dobanda de peste 30.000%. Imprumutul a fost luat pentru 30 de zile

Postat la: 24.02.2021 - 10:37

Un roman care a luat un credit de 180 de euro pentru 30 de zile de la o institutie financiara a platit o dobanda anuala efectiva de 30.341%. Situatia a fost descoperita in urma unui studiu privind creditarea in Romania realizat de Asociatia Credere, la solicitarea Finance Watch Bruxelles.

"In acest caz este vorba de un credit pentru 30 de zile. La institutiile financiare nebancare sunt astfel de dobanzi de 20.000 - 30.000%, pentru ca dobanzile la aceste institutii sunt zilnice. Asadar, foarte mare atentie! Cei care achizitioneaza astfel de produse trebuie sa compare inainte toate creditele din piata. Sunt banci si institutii financiare care ofera credite cu dobanzi mult mai mici", a explicat analistul financiar Irina Chitu.

"Au fost mai multe initiative, dar consider ca nu sunt benefice pentru ca vorbim de o piata concurentiala cerere - oferta. Trebuie sa existe o legislatie foarte bine pusa la punct privind protectia consumatorilor, privind informarea lui legat de toate produsele din piata, sa poata compara si sa decida ce i se potriveste cel mai bine. In legislatia nationala si europeana exista stipulate aceste drepturi ale consumatorilor de produse financiare, dar ele trebuie promovate mai bine si sanctionate prompt daca sunt incalcate. Este nevoie de educatia financiara a consumatorului", a mai aratat expertul.

Studiul amintit a scos la iveala ambiguitatea sau ascunderea unor costuri, indreptarea consumatorilor catre produse de creditare cu un cost mai ridicat. Au fost identificate elemente de dezinformare si de publicitate inselatoare. Totodata, studiul da exemplu doua banci din Romania care promovau acordarea de credite de consum cu dobanda de 8%, fara a informa consumatorul ca daca nu indeplinea anumite conditii noua rata de dobanda era de aproximativ 14%.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu