Un reputat cercetător a explicat care e brânza de oaie cea mai bună din România si care e secretul fabricarii ei. Nu e cea facuta de sibieni!

Postat la: 23.02.2021 - 09:28

Specialiştii spun că laptele folosit la cea mai buna branza este obţinut de la o rasă de oi unicat în Europa, fiind cel mai gras şi totodată cel mai bun. Reţetele diferă la un cioban la altul, însă laptele face diferenţa faţă de alte zone ale României.

Judeţul Botoşani este renumit pentru preparatele sale din lapte, de la iaurturi şi până la brânzeturi rafinate. Unul dintre cele mai bune preparate din lapte şi o adevărată legendă a judeţului nord-moldav este brânza sărată din laptele oii karakul de Botoşani. Pe lângă aroma distinctă (mai ales în combinaţia cu friptură şi mămăligă), brânza sărată de Botoşani, spun specialiştii, este şi cea mai sănătoasă.

Specialiştii de la Staţiunea de Cercetare a ovinelor şi caprinelor de la Popăuţi, judeţul Botoşani, spun că oaia karakul de Botoşani este unicat în Europa şi oaia cu cel mai gras lapte. De altfel karakul de Botoşani este o creaţie genetică a specialiştilor de aici, folosind karakul-ul din Uzbekistan şi ţurcana românească. Este oaia adaptată cel mai bine climei moldave, deloc uşoară din cauza verilor foarte calde şi secetoase, dar şi a iernilor aspre, geroase.

„Laptele de la oaia karakul de Botoşani este cel mai gras. Are proprietăţi deosebite. Anul trecut la trei buletine de analize diferite, pe care le-am recoltat de la laptele oilor karakul am avut între 8.7 şi 8.9 la sută grăsime. Nu am auzit la nicio rasă, la nivel mondial, la specia ovine, să aibă un procent de grăsime atât de mare", a precizat Ionică Nechifor, specialist dar şi director al Staţiunii de Cercetare Popăuţi.

Oaia karakul, de altfel, este foarte apreciată şi în zona arabă pentru grăsimea laptelui, pentru gustul cărnii, mai ales cu seu dar mai ales pentru pielicele sale deosebite. Datorită grăsimii, brânza din laptele de karakul de Botoşani este considerată cea mai bună brânză de oaie din Moldova, ba chiar se bate la locul 1 pe toată România. Cel puţin aşa spun specialiştii de la Botoşani, mai ales despre cea maturată şi sărată.

„Datorită procentului mare de grăsime se face o brânză excelentă. Este acea brânză moldovenească de oaie, care nu cred că are egal. Este foarte bună. Mai ales cea ţinută la putină, la sare, maturată 60 de zile. Este o delicatesă care merge foarte bine cu bucatele noastre tradiţionale, la o masă sănătoasă şi consistentă", spune Ionică Nechifor.

Totodată, specialiştii spun că este o brânză extrem de sănătoasă. „Această brânză maturată este deosebit de sănătoasă. Toate bacteriile, tot ce era rău, să zicem, în lapte dispare în timpul maturării şi rezultă o brânză curată, foarte sănătoasă", explică specialistul botoşănean. Cercetătorii de la Popăuţi spun că se fac efoturi pentru a îmbogăţi genetic această rasă care să ducă la creşterea procentului de proteine din lapte dar şi pentru promovarea acestei rase şi a calităţilor ei.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu