Turcan despre sporurile bugetarilor: "Să nu fie mai mari de 20% din salariul de bază. Ar trebui acordate pentru două categorii de muncă"

Postat la: 10.03.2021 - 10:07

Raluca Turcan susține că sporurile bugetarilor nu ar trebui să fie mai mari de 20% din salariul de bază. Ministrul Muncii intenționează să modifice legea salarizării astfel încât condiția menționată să respectată.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a susținut că sporurile ar trebui să fie acordate pentru două categorii de angajați. Astfel, de acestea ar trebui să beneficieze cei care muncesc la distanțe foarte mari sau în condiții extrem de periculoase. Celelalte tipuri de sporuri ar trebui să fie motivaționale, potrivit acesteia. „Avem sporuri create ca artificii ca să crească salariile. Aceste sporuri fie vor fi reduse în sumă fixă, de obicei, iar acolo unde salariile chiar trebuie să crească, pentru că au fost lăsați în urmă, să crească pe grila de salarizare, să crească salariul de bază. Nu trebuie să inventezi sporuri care mai de care mai năstrușnice, ci mai degrabă ajuți omul să aibă un salariu de bază mai mare", a explicat ministrul Muncii.

„Sunt unele categorii care nu au fost introduse pe grila de salarizare. Am primit de la autoritățile publice locale solicitarea să fie și ei introduși pe grilă, pentru că salarizarea din primării, de exemplu, se face raportat la salariul primarului. Avem anomalii în care salarii dintr-o primărie micuță sunt mai mari decât într-o primărie, reședință de județ, uneori chiar mai mari decât în administrația centrală, ceea ce este nefiresc", a dezvăluit Raluca Turcan. Totodată, ministrul a subliniat faptul că fiecare minister trebuie să se implice în schimbarea legii salarizării.

„Intenționăm ca în aceste principii de bază să vină fiecare minister de linie și să ne spună cum trebuie facută politica în domeniile pe care le coordonează. Eu, ca ministru al Muncii, nu pot să intru în detaliu cu viziunea în politica salarială în Sănătate. Nu am cum să știu cum trebuie gândită cel mai bine aceasta", a punctat Raluca Turcan. Aceasta așteaptă pronuneri de Educație, Sănătate, Justiție, Interne, Apărare. Ulterior „mergem la Finanțe și vor spune «aceasta este anvelopa în care trebuie să vă încadrați și așezați-vă planul de majorări ulterioare salariale în funcție de asta»".

„Să încheiem cu ipocrizia legată de sporurile inventate doar pentru a majora salariile. Politica noastră, în materie de salarizare în sistemul public, pleacă de la o mai bună ierarhizare pe grila de salarizare pentru categoriile socio-profesionale iar sporurile să se acorde nu mai mult de 20% din nivelul salariului de bază", a completat ministrul Muncii. "Sporurile să fie strict pe două dimensiuni. O categorie de muncă extremă, cum ar fi munca la distanțe foarte mari sau în condiții extrem de periculoase și una care să fie de sporuri motivaționale. În felul acesta vom avea o lege a salarizării unitare", a mai susținut Raluca Turcan.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu