Postat la: 21.12.2020 - 08:55

Două mutaţii sunt cruciale, căci afectează proteina Spike, graţie căreia virusul se fixează pe receptorii ACE-2 ai celulelor umane. Imediat, mai multe ţări europene au luat măsura suspendării zborurilor dinstre Regatul Unit. Astfel, Olanda, Belgia, Italia au stopat cursele aeriene, aceeaşi măsură fiindluată şi de România.

Oamenii de ştiinţă nu au reuşit încă să demonstreze în laborator că acestă nouă tulpină este într-adevăr mai contagioază. „Totul poate fi explicat printr-o transmitere spontană rapidă a virusului, similară cu cea observată în Franţa, Germania sau Suedia, observă Patrick Berche, membru al Academiei de Medicină şi fost director general al Institutului Pasteur din Lille. "Nu este exclus ca această nouă variantă să fie mai contagioasă, dar nu avem încă dovezi".

O altă mutaţie apăruse deja în varianta virusului observată în fermele de nurcă din Danemarca, transmisă unui număr de zece oameni. Guvernul danez a dat ordinul de sacrificare a tuturor celor 17 milioane de nurci din ţară, după care a revenit asupra deciziei. Prima mutaţie majoră a fost botezată de către cercetători N 501. Ea afectează în special receptorul, partea proteinei Spike care se fixează de receptorii celulelor umane. Este deci plauzibil ca această mutaţie să facă virusul mai contagios.

"Ştim că această variantă există, dar nu ştim ce înseamnă din punct de vedere biologic", a declarat Alan McNally, profesor la Universitatea din Birmingham, pentru BBC. Este mult prea devreme pentru a trage concluzii cu privire la importanţa acestei mutaţii". Cele două mutaţii "nu afectează a priori imunogenitatea virusului", adică capacitatea sa de a provoca un răspuns imun din partea corpului, explică Patrick Berche. Ceea ce ar fi o veste bună pentru campaniile actuale de vaccinare.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu