Sinodul va tranșa "meciul" Teodosie - Calinic după discuții în contradictoriu între înalții ierarhi ai BOR pe marginea Tainei Sfântului Botez

Postat la: 21.02.2021 - 10:44

Taina Sfântului Botez scoate la iveală opiniile diferite care s-au format în sânul Bisericii Ortodoxe Române după tragedia de la Suceava, când un bebeluș a ajuns la spital în stare critică imediat ce a fost scufundat în apă, la slujba de botez.

IPS Calinic anunță că la următoarea ședință a Sfântului Sinod vor exista discuţii despre botez, în timp ce Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfinţitului Părinte Teodosie, se declară împotriva oricărei intervenții de modificare a botezului creștin-ortodox. Într-un comunicat de presă, IPS Calinic susține doar că opiniile sale nu coincid cu alte lui Teodosie, ceea ce trebuie respectat, nicidecum judecat.

„Totodată, Arhiepiscopul Teodosie menţionează că la şedinţa Sfântului Sinodului vor exista discuţii în acest sens, lucru absolut normal pentru cel mai înalt for decizional al Bisericii Ortodoxe Române, abilitat să decidă în privinţa temelor care vizează activitatea bisericească ortodoxă în ansamblul ei. Necesitatea abordării unor discuţii pe seama săvârşirii Tainei Sfântului Botez în proxima şedinţă de lucru a Sfântului Sinod a fost exprimată de altfel chiar de către Arhiepiscopul Calinic al Argeşului şi Muscelului, membru de drept al Sfântului Sinod, în cadrul unor declaraţii publice din data de 5 februarie 2021", se arată în comunicatul Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului.

Cât despre „ajungerea Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic în faţa Sinodului", zvon lansat în spațiul public, Arhiepiscopul Calinic precizează că sunt afirmaţii scoase din context „în scop mediatic".

În februarie, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului a adresat o serie de sfaturi şi recomandări preoţilor, „în virtutea autonomiei eparhiale locale, izvorâte din grijă părintească, în scopul responsabilizării clericilor pentru evitarea unor incindente nedorite şi nefericite, atunci când vine vorba de săvârşirea Botezului". „Avem nădejdea că iniţiativa Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului de a proteja viaţa pruncilor veniţi la Taina Botezului, cât mai bine cu putinţă a fost lămurită", mai precizează comunicatul de presă.

„Precizăm că IPS Teodosie nu ar urma să iniţieze în Sfântul Sinod o acţiune de chemare în judecată a IPS Calinic, în faţa vreunei instanţe bisericeşti. Afirmaţia IPS Teodosie a fost scoasă din context şi eronat înţeleasă. Săptămâna viitoare urmează să aibă loc o sesiune obişnuită de lucru a Sfântului Sinod, iar IPS Teodosie a menţionat că se va întâlni acolo cu IPS Calinic cu care va discuta, în mod firesc, colegial", a anunţat chiar IPS Teodosie.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu