Postat la: 25.11.2020 - 07:50

La data de 28 noiembrie albanezii din toată lumea sărbătoresc ziua natională, zi în care și-au proclamat independența față de Imperiul Otoman.

Albania și Romania se bucură de o lungă relație de prietenie, ce datează încă de la începutul constituirii statului albanez, România fiind prima țară care a recunoscut independența Albaniei iar proclamarea acesteia a avut loc la București, la 5 noiembrie 1912, în cadrul Marii Adunări a Coloniilor Albaneze din România desfăşurate la Hotel Continental.

Chiar dacă comunitatea albaneză din România este una restrânsă și conform datelor statistice colectate la nivelul anului 2002, numără aproximativ 600 de persoane, în realitate numărul albanezilor din România se ridică la circa 10.000, majoritatea declarându-se în prezent români. Acest lucru arată faptul că minoritatea albaneză este foarte bine integrată în comunitatea românească.

Din punct de vedere al cooperării economice, relațiile bilaterale dintre România și Albania sunt în continuă creștere, principalele domenii de activitate de interes comun fiind sectorul energetic și turismul.

La nivel politic, România depune eforturi considerabile pentru obținerea de progrese în procesul de extindere a Uniunii Europene în Balcanii de Vest, aceasta numărându-se printre prioritățile României în anul 2019 ca Președinție a Consiliului UE.

Albania şi-a depus candidatura oficială de aderare la Uniunea Europeană în 2009, iar la 24 iunie 2014, a obţinut statutul de candidat la UE. Prin Concluziile Consiliului Afaceri Generale din 26 iunie 2018 a fost deschisă calea negocierilor, iar la 24 martie 2020, miniștrii afacerilor externe ale statelor membre UE au dat undă verde deschiderii negocierilor de aderare cu Republica Albania.

Albania este stat aliat NATO din 1 aprilie 2009, urmare a invitaţiei de aderare adoptate la Summit-ul NATO de la București, din 3 aprilie 2008. De asemenea, Albania este stat membru al: ONU, OSCE, CoE, şi al principalelor formate de cooperare regională SEECP, RCC, ICE, OCEMN, Centrul SELEC şi este semnatară a acordului CEFTA (Bucureşti, decembrie 2006).

La nivel de reprezentare a comunității albaneze se remarcă Asociația Liga Albanezilor din România (ALAR), care luat ființă în anul 1999, având drept scop central reprezentarea publică, promovarea și ocrotirea intereselor minorității albaneze din România. ALAR este membră a Consiliului Minorităților Naționale, organ consultativ al Guvernului României, și reprezintă politic minoritatea albaneză în Parlamentul României, printr-un deputat ales la nivel național, în cadrul alegerilor legislative generale.

Începând luna decembrie 2016, reprezentantul Asociației Liga Albanezilor din România în Camera Deputaților este domnul Bogdan-Alin Stoica. Sub conducerea deputatului Stoica, organizația și-a dezvoltat și diversificat activitatea culturală și editorială, promovând, alături de identitatea minorității naționale albaneze, și cultura română și relațiile româno-albaneze.

Asociația Liga Albanezilor din România a organizat în ultimii patru ani peste 150 de acțiuni și evenimente culturale, în România, Albania și diaspora albaneză din Europa, a editat 20 de volume noi de literatură, cultură și istorie albaneză și românească și a participat la târgurile și saloanele de carte din țară oferind în mod gratuit produsele sale editoriale.

În fiecare lună ALAR publică revista Lumina / Drita, care ajunge în mod gratuit la aproape 3.000 de abonați iar trimestrial, apare revista cultural-științifică Albanica, într-un format academic, de circa 250 de pagini per număr, care se distribuie gratuit către cele mai importante instituții de cercetare, învățământ și cultură din România, Albania și restul Europei.

Cu ocazia organizării Zilelor Culturii Albaneze în anul 2018, ALAR a intermediat semnarea unui protocol de colaborare între orașele Craiova și Vlora, precum și a unui acord între Universitatea din Craiova și Universitatea din Vlora. Cu această ocazie ALAR a amplasat la Craiova bustul eroului național albanez, Skanderbeg (1405-1468), un erou al luptei antiotomane, distins de papalitate cu titlul de Atletul lui Hristos. La eveniment au fost prezenți, la invitația deputatului Bogdan-Alin Stoica, senatori și deputați din Parlamentele României și Albaniei, oficiali locali și județeni români, precum și o delegație de oficialități locale și regionale din Vlora, Albania (prefect, primar, directori ai instituțiilor de cultură).

Un alt eveniment important organizat la inițiativa deputatului Bogdan-Alin Stoica, a fost cel din anul 2019, când a fost invitat în România cel mai mare poet albanez contemporan, Visar Zhiti, care a și publicat un volum de versuri, în ediție bilingvă româno-albaneză, la Editura Asdreni a ALAR.

La sfârșitul anului 2019, deputatul Bogdan-Alin Stoica a fost invitat la Muzeul „Casa Kodra" din Milano, dedicat celui mai important pictor albanez al secolului al XX-lea, Ibrahim Kodra, unde a fost felicitat pentru activitatea extraordinară desfășurată de ALAR.

Tot la sfârșitul anului 2019, deputatul Bogdan-Alin Stoica a fost invitat la Viena, cu ocazia ceremoniei de decorare a două personalități ale diasporei albaneze din Austria de către președintele țării, Alexander van der Bellen. Și cu acest prilej a fost evidențiată activitatea deosebită a Asociației Liga Albanezilor din România.

La începutul anului, înainte de extinderea pandemiei, deputatul Bogdan-Alin Stoica a avut o serie de întrevederi cu membri Guvernului albanez, la Tirana. Printre aceștia s-au numărat doamna Anila Denaj, ministrul economiei și finanțelor, și doamna Elisa Spiropali, ministru pentru relația cu Parlamentul. În cadrul întâlnirii cu doamna ministru Denaj au fost abordate teme economice de interes comun, oficialul albanez având o bună cunoaștere a economiei românești, ca urmare a experienței profesionale dobândite în România.

Activitatea ALAR continuă și în anul pandemiei, ținând cont de restricțiile și măsurile impuse de autorități, astfel au fost organizate acțiuni culturale - în particular în mediul online - a continuat publicarea de cărți și reviste și este aproape de finalizare un nou album muzical.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu