României in centrul atentiei la granita cu Ucraina in conflictul cu Rusia: 15.000 militari NATO vor face exerciții pe teritoriul nostru!

Postat la: 18.04.2021 - 16:50

Pe fondul tensiunilor din zona Marii Negre, declanșate de Mișcările de trupe rusești la frontiera estica a Ucrainei, in perioada mai-iunie, anul curent, peste 15.000 de militari NATO vor face exerciții comune, pe teritoriul României.

Programul comun se numește „Dacia 21 Livex", iar primele efective şi echipamente militare au sosit în in țara noastră săptămâna aceasta și sunt formate din 120 de militari britanici şi 55 de vehicule din dotarea acestora. Coloanele militare, însoţite de echipaje de poliţie militară, se vor deplasa sâmbătă la sediul Brigăzii 1 Mecanizate din Bucureşti, iar 20 aprilie, militarii se vor deplasa la Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica" din comuna Cincu, unde vor începe procesul de instrucţie, în cooperare cu structuri ale Forţelor Terestre Române.

Conform unui comunicat MAPN, "Exerciţiile „Dacia 21 Livex" confirmă capacitatea Armatei României de a-şi angaja capabilităţile în operaţii defensive, precum şi disponibilitatea permanentă a structurilor aliate şi partenere de a disloca rapid în ţara noastră efective credibile pentru realizarea apărării în faţa oricărei potenţiale ameninţări la adresa securităţii naţionale.

Încă din luna martie, însărcinatul cu afaceri al SUA la București, David Muniz, a declarat că prezența Statelor Unite în România va fi "foarte puternică" și că exercițiile militare comune se vor înmulți în următorii ani. Muniz a mai spus că în mai-iunie va fi organizat în România "cel mai amplu exercițiu NATO din acest an", adăugând că "în era COVID-19, acest fapt transmite un mesaj puternic celor care pun sub semnul întrebării capacitatea NATO de a radpunde oricărui tip de provocări.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu