România ar putea rămâne cu doar 8 milioane de locuitori devenind pradă migranților și țintă a cotropitorilor

Postat la: 15.05.2024 - 18:30

Dacă în urmă cu trei decenii numărul nou-născuţilor ajungea la 300.000 pe an, acum cifra s-a înjumătăţit. Natalitatea scade dramatic de la un an la altul şi este posibil ca în următorii 10 ani să nu mai aibă cine să susţină pensiile. Nivelul de trai din ţara noastră reprezintă principala cauză care îi determină pe români să nu mai facă copii.

Fără o strategie naţională pentru creşterea natalităţii, în următoarele decenii nu va mai avea cine să susţină societatea şi pensiile seniorilor şi, uşor, uşor, vom dispărea ca popor. Sunt semnalele de alarmă trase de specialiştii în demografie. Cei care nu vor încă un copil invocă lipsa posibilităţilor financiare, iar mulţi dintre cei care îşi doresc să aducă pe lume un bebeluş nu o pot face din cauza infertilităţii. Unul din 4 cupluri se confruntă cu această problemă.

După căderea regimului comunist, în anul 1990, au venit pe lume peste 300.000 de copii. Treptat, în ultimele trei decenii, cifrele s-au înjumătăţit. În 2023, s-au născut puţin peste 155.000 de bebeluşi. În ciuda acestor cifre alarmante, autorităţile încă amână adoptarea unui proiect de strategie naţională pentru stimularea natalităţii.

În România, cauzele natalității scăzute sunt migrația masivă, nivelul scăzut de trai, accesul dificil la investigaţii medicale sau infertilitatea cuplurilor. În ţara noastră, 10 salariaţii susţin acum 9 pensionari deşi raportul sustenabil ar fi de 4 angajaţi la un pensionar. În acest ritm, peste cel mult 10 ani, nu va mai avea cine să susţină plățile către seniori, iar vârsta de pensionare va creşte. Specialiştii în demografie atrag atenţia că odată cu prăbuşirea natalităţii, România dispare. În 2100, populația ar putea ajunge la doar opt milioane de locuitori. Si atunci se va inregistra o rata foarte marfe a migratiei.

 

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu