Ţăranii sacrifica animalele pe capete pentru ca pandemia i-a adus la sapa de lemn! Peste 1,5 milioane de vaci, porci, capre si oi taiate anul trecut

Postat la: 18.02.2021 - 10:34

Numărul animalelor din gospodăriile ţărăneşti scade îngrijorător. Zeci de mii de animale au fost sacrificate doar anul trecut iar sătenii spun că nici nu se mai merită să crească vaci, porci, capre sau oi.

Acum trei decenii până şi cei mai săraci ţărani aveau măcar o vacă de lapte sau un porc în ogradă. Astăzi, mulţi săteni au ajuns să cumpere carne de la măcelărie şi ouă de la magazin. Numărul animalelor crescute de localnicii mediului rural este în continuă scădere, iar sacrificările ating cote record. Mai ales anul trecut, un an greu şi pentru săteni, din pricina situatiei economice creata de criza pandemiei de Covid, ţăranii au sacrificat zeci de mii de animale.

Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare spun că fenomenul este cu atât mai grav cu cât aceste sacrificări s-au făcut ilegal, fără ca veterinarii să ştie unde ajunge carnea acelor animale sau dacă carcasele au fost vândute şi unde. Toate acestea se întâmplă în contextul riscului răspândirii unor boli în rândul animalelor sau chiar a oamenilor.

Cu toate acestea, ţăranii spun că nici nu vor să mai audă de zootehnie, mai ales cea de subzistenţă, considerând că activitatea a devenit total nerentabilă. Anul trecut, s-a constatat că în mai puţin de 12 luni au dispărut efectiv din evidenţe 40.000 de animale (vaci, porci, oi, capre), ca o medie pentru fiecare judet, deci aproape 1,5 milioane de animale la nivelul intregii tari. O situaţie gravă spune reprezentanţii DSVSA, mai ales din punct de vedere epidemilogic.

Propriu-zis, scoaterea din evidenţă a unui animal deţinut de un fermier trebuie făcută cu înştiinţarea veterinarului şi efectuarea unor proceduri. La bovine este interzisă, de exemplu, sacrificarea în curte, fiind obligatorie abatorizarea.

Dincolo de aspectele legale, dispariţia în masă a animalelor din gospodăriile sătenilor dezvăluie un fenomen social mai complex. Lumea satului, aşa cum era cunoscut, moare încet, dar sigur. Ţăranii nu mai vor să mai crească animale. În primul rând, din cauza sărăciei şi a rentabilităţii mici. Oamenii nu-şi mai permit să întreţină animale în gospodărie, în special cele de talie mare.

Decât să bage atâţia bani în mâncare, medicamente şi altele, taranii mai bine cumpara de poftă de la magazin. În consecinţă, puţini săteni îşi mai permit să crească vaci. Mai ales că, litrul de lapte este prost plătit de procesatori, cu 1 leu, deci, per total crescatorul iese in pierdere. Pe de altă parte, tinerii au plecat masiv în străinătate iar cei în vârstă nu mai pot avea grijă de animale.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu