Postat la: 18.12.2020 - 08:04

Rusia este gata să-și retragă trupele din regiunea transnistreană, inclusiv misiunea sa de pacificare, dar numai după ce va fi găsită o soluție de pace pentru conflictul înghețat de pe Nistru, a spus joi președintele rus Vladimir Putin, într-o videoconferință.

„Maia Sandu, în calitate de reprezentant al unei forţe politice, nu a spus nimic nou, noi demult auzim declaraţiile liderilor occidentali despre necesitatea retragerii contingentului nostru de pacificatori. Maia Sandu este preşedinte al Republicii Moldova, dar este şi cetăţeană a României", a subliniat Putin. „În general, noi suntem pentru retragerea pacificatorilor, dar după ce va fi creată o situaţie favorabilă, va fi stabilit un dialog decent între Transnistria şi cealaltă parte a Moldovei, atunci când se va merge pe o cale paşnica de aplanare a situaţiei", a mai declarat el.

Putin a readus în discuție eșecul „Planului Kozak", care ar fi avut rolul de a soluția problema transnistreană. „Noi cu fostul preşedinte Voronin am fost foarte aproape de aceasta soluţionare. Însă, în ultimul moment, liderii ţărilor occidentale l-au presat, el a renunţat, s-a disociat de înţelegerile anterioare şi soluţionarea problemei transnistrene a fost amânată pe un termen nedeterminat. De ce? Nu este clar deloc! Ulterior i-am întrebat pe omologii mei din UE, de ce aţi procedat aşa? Au zis ca aşa a ieşit! Nu ne vom axa pe detalii, însă mai devreme sau mai târziu această problemă va trebui rezolvată", a mai spus Putin. După ce a devenit președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu a spus că Rusia trebuie să-și retragă trupele și munițiile din Transnistria.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu