"Profesorul", capul mafiei napolitane, a murit. "A fost mai puternic ca un premier"

Postat la: 18.02.2021 - 15:27

Capul mafiot Raffaele Cutolo, supranumit "profesorul", protagonist al uneia dintre cele mai sangeroase perioade a mafiei napolitane in anii '70 si '80, a murit miercuri, la varsta de 79 de ani, scrie joi presa italiana, relateaza AFP.

Raffaele Cutolo a decedat la Spitalul din Parma, in Emilia-Romagna (nord), dupa 57 de ani de detentie. El nu a dat vreodata dovada de vreo remuscare si nu a colaborat cu justitia cu privire la rolul pe care l-a jucat in organizatia pe care a infiintat-o - Nuova Camorra Organizzata (Noua Camorra Organizata) - si care avea autoritate asupra tuturor celorlalte clanuri.

Nascut in 1941 in regiunea Napoli, el este condamnat prima oara in 1963 la inchisoare pe viata, dupa ce este gasit vinovat de uciderea unui barbat care i-a ofensat sora. In inchisoare, charisma si talentul sau de poet ii aduc supranumele de "profesorul" in randul celorlalti detinuti. El si-a infiintat si gestionat orgaizatia din celula din inchisoare, in care si-a petrecut aproape toata viata de adult.

Raffaele Cutolo a pus capat impartirii puterii intre marile familii din Camorra, mafia napolitana, care trebuiau sa-i dea sooteala. El a devenit atat de puternic, incat a ajuns sa aiba relatii cu serviciile secrete si lumea politica. Domnia i-a fost marcata de valuri de crime - in medie 300 pe an -, iar imperiul sau ingloba de la contrabanda cu tigarete la contracte cu administratia publica.

In cursul vietii, care a inspirat zeci de carti si un film, el a repetat in mai multe randuri ca detine secrete care ar fi putut zgudui statul italian, insa fara sa treaca vreodatala fapte. "El a fost un cap puternic, mai puternic ca un premier", comenteaza scriitorul napolitan Roberto Saviano, citat de cotidianul La Stampa.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu