Postat la: 15.12.2020 - 15:33

Ministrul Cătălin Predoiu, inițiatorul rușinoasei legi prin care SRI ar fi putut fi întors la vremea Binomului, a luat bătaie la scor, în partida disputată pe terenul Consiliului Superior al Magistraturii, cu 11-6.

Judecătoarele Lia Savonea, Nicoleta Margareta Țînț, Simona Marcu, Gabriela Baltag, Evelina Oprina au pledat mai multe ore împotriva avizării actului normativ. Ele au prezentat pe larg toate crimele luptei anticorupție, adevărul depre injustiţia justiţiei penale, sub umbrela protocoalelor SRI +DNA,, când abuzurile au constituit normalitate.

"Astăzi, chiar dacă nu pare, Consiliul Superior al Magistraturii a făcut istorie. A spus NU întoarcerii SRI în dosare penale. A spus NU contestaţiei DNA împotriva raportului inspecţiei judiciare care a constatat zecile de abuzuri săvârşite împotriva magistraţilor în anii glorioşi ai binomului. Acum e momentul să ne întoarcem cu faţa spre victimele noastre şi să ne cerem iertare. Să învăţăm lecţiile trecutului, pentru a nu-l repeta.

Să milităm noi înşine pentru o lege corectă a răspunderii magistraţilor pentru ca, dacă vreodată, un magistrat dornic de afirmare, dependent de luminile rampei şi de elogiul pupincuriştilor, va încerca să facă dosare penale sau justiţie după bunul său plac, să răspundă în faţa legii. E momentul să fim cu adevărat judecători", a scris Adriana Stoicescu, președintele Tribunalului Timiș.

Astfel, Plenul CSM a decis marti, 14 decembrie 2020, ca nu se impune avizarea in Consiliu a proiectului de lege, așa cum au cerut judecătoarele Gabriela Baltag și Evelina Oprina, precum și reprezentanții societății civile în CSM Victor Alistar și Romeu Chelariu. Propunerea legislativă urmează să fie dezbătută la Senat, care este Cameră decizională. Propunerea a fost avizată negativ de Consiliul Legislativ, care considerăcă nu sunt suficiente doar intervenţii asupra Legii 51 / 1991, ci este necesară amendarea mai multor acte incidente, iar în Consiliul Economic şi Social, a fost paritate.

Luni, 14 decembrie, Asociaţia Magistraţilor din România (AMR), Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) şi Asociaţia Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) au avertizat că punerea în aplicare a deciziilor Curţii Constituţionale nu poate fi utilizată ca pretext al încălcării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului şi au solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să aibă în vedere faptul că imixtiunea serviciilor de informaţii în actul de justiţie subminează independenţa justiţiei şi, în consecinţă, desconsideră drepturile cetăţenilor. Președintele CSM, Bogdan Mateescu, a tăcut suspect. Ministrul justiției, Cătălin Predoiu, n-a fost prezent pentru a asculta părerile magistraților de top.

 

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu