Postat la: 21.12.2020 - 10:16

Două evenimente au trecut mai puțin observate în ultimele zile. Ambele s-au petrecut chiar de onomastica Patriarhului Daniel și ambele au fost generate de Guvernul României.

În timp ce România este tot mai îndoliată de eșecul autorităților de a ne salva de coronavirus, statul impune, dacă ne luăm după un comunicat emis de Secretariatul de Stat pentru Culte și Comitetul Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19, ca toate cultele oficiale din țară, 18 la număr, să convingă populația să se vaccineze cu serul despre care chiar extrem de mulți savanți, cercetători și medici au nu doar mari îndoieli, ci i se opun cu vehemență. Trebuie precizat că în comunicarea acestui for apare și Secretariatul de Stat pentru Culte, dând astfel o greutate extrem de mare sub aparenta confirmare și acceptare a cultelor că vor pune în practică ceea ce doresc autoritățile, conform stiripesurse.ro

Cităm, din comunicatul respectiv, că "vaccinarea trebuie să antreneze toate cultele religioase din România, încă din fazele timpurii ale acestui demers". Așadar, acest "trebuie" ne arată că nu medicii, specialiștii și autoritățile sunt cei care "trebuie" să demonstreze și să convingă poporul că vaccinul este benefic, ci reprezentanții cultelor: preoți, călugări, episcopi și mitropoliți, muftiu, imami, rabini, pastori și președinți de cult. Este o "pasare" a răspunderii și a asumării unei campanii pe care numai specialiștii în domeniu ar trebui să o facă. Ori, Guvernul României, prin ceea ce ne transmite Comitetul, ne demonstrează că nu vrea să își asume pe deplin, așa cum îi este menirea, o campanie națională ce privește sănătatea, ci vrea să fie, în cazul unui previzionat eșec, o vină comună cu alți parteneri sociali, de data asta cultele, ca mai apoi să fie arătate cu degetul doar cele din urmă.

Colaborarea cu cultele este una de apreciat, chiar dacă ea vine numai acum, la 9 luni de la impunerea restricțiilor ce au limitat și afectat profund libertatea religioasă și în care cultele nu au fost chemate la dialog, ci au fost puse în fața faptului împlinit. Colaborarea pe care o vrea Guvernul, asumată de Secretariatul de Stat pentru Culte fără o consultare cu toate cultele și fără acceptul tuturor, ne demonstrează, încă o dată, dacă mai era nevoie, că guvernanții caută sprijin și ajutor de la cei pe care i-a "asuprit" timp de 9 luni.

Guvernul ar trebui, înainte de a spune că "vaccinarea trebuie să antreneze toate cultele religioase din România, încă din fazele timpurii ale acestui demers", să se așeze la masa dialogului cu toți reprezentanții cultelor, pentru că cei care vor pune în aplicare această campanie de informare nu vor fi doar mitropoliții, episcopii sau președinții de cult, ci preoții, călugării, pastorii. Aceștia din urmă vor vorbi cu credincioșii, aceștia vor trebui să le vorbească în cuvinte "străine", cele din registrul medical, despre necesitatea vaccinării cu un ser extrem de controversat.

Cultele, fie ele oficial sau neoficial recunoscute, nu pot acționa pe baza unui ordin, pentru că ele nu au ierarhie ca în armată, unde "ordinul se execută, nu se discută". Un acord din partea cultelor nu va presupune că fiecare preot, predicator, pastor, va face exact așa cum scrie în document sau cum va vrea cabinetul de miniștri. Așa se va ajunge, din nou, la o tensiune socială, cum a fost în starea de urgență, cum a fost la sfârșitul lunii noiembrie, cu pelerinajele.

Un stat democratic, despre care ne vorbesc, uneori, politicienii care ne conduc, nu poate impune, cu atât mai puțin în relația cu cultele. Cel mult poate propune! Dacă luăm în considerare că toată campania de vaccinare este coordonată de ARMATĂ, cu atât mai dubios și născător de conspirații este acest demers.

Apoi, trebuie punctate și alte aspecte. Extrem de mulți medici, cei care intră, de altfel, în prima categorie a celor care au prioritate la vaccinare, REFUZĂ să se vaccineze. Oare cum va convinge un preot, străin total de domeniul medical, un medic să se vaccineze? Sau cum o va face un imam, un pastor? Dacă medicii, cei care posedă vaste cunoștințe despre serul pe care armata și autoritățile îl vor injectat în populație, refuză să se vaccineze în integralitate, ce va înțelege cetățeanul de rând? Că vaccinul este unul sigur? NICIDECUM! De aceea se caută un "acar Păun" în "persoana" cultelor, culmea, chiar cu "autoritatea" pe care o conferă Secretariatul de Stat pentru Culte.

După medici, dacă ne luăm după glasul societății civile, un exemplu că vaccinul este eficient și fără efecte secundare ar fi ca el să fie administrat politicienilor, armatei și structurilor din Ministerul de Interne, iar abia apoi tuturor cetățenilor. Dar, dacă medicii, militarii, structurile MAI nu se vor vaccina în integralitate, nu cumva semnele de întrebare care planează asupra serului anti-COVID-19 vor fi și mai mari?

Concluzionând, putem spune că o parte a comunicatului emis de o entitate aflată sub autoritatea Guvernului României, Comitetul Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19, l-a mințit pe Patriarhul Daniel chiar de onomastica Întâiului Stătător al Bisericii Ortodoxe Române.

Însă, continuarea a venit tot de la un membru al Guvernului. Secretarul de Stat pentru Culte, Victor Opaschi, a spus, la Palatul Patriarhal, de față cu PF Daniel, la onomastica acestuia, că „restricțiile care au fost adoptate de autorități nu se referă la libertatea credinței, ci la formele de manifestare a credinței în spațiul public, care sunt în conformitate cu măsurile de protecție adoptate peste tot în lumea civilizată. Guvernul României nu a inclus activitățile religioase în categoria adunărilor publice. Aceasta înseamnă că, în cazul activităților religioase, nu avem de a face cu o interzicere, ci doar cu reguli de distanțare fizică. Numărul de participanți la activitățile religioase nu este limitat decât prin normele sanitare de distanțare fizică, în funcție de spațiul concret al activității respective", a precizat Opaschi.

1. Deși știe, Opaschi a vorbit despre "spațiul public", în condițiile în care locașurile de cult NU SUNT spațiu public, ci spațiu privat! Este o primă minciună spusă de ziua patriarhului.

2. Secretarul de stat Opaschi i-a spus patriarhului și că "în cazul activităților religioase, nu avem de a face cu o interzicere, ci doar cu reguli de distanțare fizică". Ori, de exemplu, în reglementarea/recomandarea distanței fizice de minim 2 metri în cazul desfășurării slujbelor „la domiciliul credinciosului" cum se poate administra Sfânta Împărtășanie de la 2 metri distanță? Desigur, este un alt neadevăr spus în fața patriarhului.

3. Apoi, există o decizie DEFINITIVĂ a Curții de Apel București în care este precizat extrem de clar că Guvernul României, din care secretarul de stat Victor Opaschi face parte, A ÎNCĂLCAT libertatea religioasă a ortodocșilor prin interzicerea pelerinajelor.

Așadar, de onomastica Preafericitului Daniel, Guvernul a emis mai multe neadevăruri, mințindu-l chiar în față.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu