Particula "eretică" teoretizată de un fizician român în 1973 a fost descoperită de cercetătorii CERN

Postat la: 20.03.2021 - 18:32

Comunitatea științifică a căutat fără succes timp de aproape jumătate de secol așa-numita particulă Odderon propusă de fizicienii Basarab Nicolescu și Leszek Łukaszuk însă acum o echipă de cercetători suedezi și maghiari a descoperit particula evazivă printr-o analiză extinsă a datelor experimentale de la Large Hadron Collider.

„În 1973, în colaborare cu fizicianul polonez Leszek Łukaszuk, am formulat o nouă teorie în cadrul interacțiunilor tari la energii înalte, fondată pe principiile fundamentale ale fizicii. Conceptul rezultat numit Odderon a fost considerat revoluționar în acel moment, chiar eretic, și a stârnit violente polemici, deoarece el punea sub semnul întrebării numeroase lucrări ale unor fizicieni importanți. Consecințele sale experimentale erau spectaculoase", afirma profesorul Nicolescu.

Însă săptămâna aceasta o echipă de cercetători a anunțat că a reușit să confirme definitiv particula Odderon printr-un studiu de analiză avansată a datelor de la acceleratorul de particule al CERN. „Acesta este un moment de reper în fizica particulelor! Te simți fantastic să contribui la o mai bună înțelegere a materiei; elementele fundamentale ale lumii noastre", a afirmat Roman Pasechnik, cercetător în domeniul fizicii particulelor de la Universitatea Lund din Suedia.

Prin analize ample de date privind coliziunile elastice proton-proton și proton-antiproton, cercetătorii au reușit să se apropie de confirmarea noii particule. Analiza a durat mai multe luni dar în cele din urmă a dat roade. „Am lucrat cu unii dintre cei mai buni fizicieni din lume. Au fost uimiți când am publicat rezultatele noastre", a declarat Pasechnik, potrivit Phys.org.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu