Postat la: 26.12.2020 - 09:02

Zece marinari (opt filipinezi şi doi chinezi) au reuşit să se salveze într-o plută de salvare a navei Dong Yang lovită de ciclon, dar au rămas fără comunicare.

Nava JPO PISCES (pavilion Liberia), sub comanda românului Constantin Dinu, aflându-se în marş din Singapore spre China, a fost contactată pe data de 22 decembrie, ora 01:02 LT (17.02 UTC), prin Avertismentul de Navigaţie 447 primit prin Navtex de la Hainan MSA China (Centru de Coordonare căutare şi salvare pe mare) pentru a participa la operaţiunile de căutare şi salvare a echipajului navei Dong Yang, echipaj care a abandonat nava lovită de ciclonul Krovanh.

Echipajul format din 8 filipinezi şi 2 chinezi au reuşit să se salveze într-o plută de salvare a navei Dong Yang lovită de ciclon, dar au rămas fără comunicare. În urma apelului, pe lânga nava JPO Pisces au mai fost îndreptate către această operaţiune şi alte două nave, Nordic Bulker şi Al Samrya. Pe lângă comandantul Constantin Dinu, la bordul navei JPO Pisces se mai află un român: ofiţerul mecanic Gheorghe Marius Andrei.

După aproximativ 12 ore de căutare, nava comandată de român a reuşit găsirea plutei de salvare cu cei 10 naufragiaţi care erau epuizaţi, cu semne vizibile de slăbiciune. Operaţiunea de preluare s-a desfăsurat cu greutate din cauza vântului puternic şi mării agitate (în zonă, ciclonul era în plină manifestare). Cu multă tenacitate, echipajul navei JPO Pisces a reuşit să îi îmbarce pe toţi cei 10 navigatori în siguranţă şi să le dea ajutorul şi monitorizarea necesare în astfel de cazuri. Nava s-a îndreptat către portul Yantian (China) pentru descărcare şi debarcarea celor salvaţi.

În urmă cu 31 de ani, pe data de 24 decembrie 1989 comandantul Constantin Dinu, pe atunci tânar ofiter, se afla pe nava Topoloveni care, lovită de furtună, s-a scufundat în largul Golfului Muros din apropierea capului Finisterre (Spania) cu 28 de navigatori români la bord. 14 dintre ei s-au salvat, 13 fiind daţi dispăruţi şi unul fiind găsit înecat. Constantin Dinu a fost printre cei norocoşi care au supravieţuit acestui tragic accident, fiind salvați de o alta ambarcatiune, intr-un caz aproape identic cu cel din acest an.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu