Postat la: 28.12.2020 - 10:12

Zhang Zhan, în vârstă de 37 de ani, a fost arestată în luna mai, iar de atunci se află în greva foamei. Avocaţii care o reprezintă spun că starea ei de sănătate se înrăutățește pe zi ce trece.

„E ţinută sub supraveghere 24 din 24, nu merge la baie neînsoţită, are coşmaruri. (...) Se simte epuizată psihic, ca şi cum fiecare zi este un chin pentru ea", a declarat avocatul jurnalistei.

Ea se afla în greva foamei din iunie şi a fost hrănită cu forţa cu ajutorul unui tub nazal. Conform dosarului de acuzare, jurnalista ar fi călătorit către Wuhan în februarie pentru a realiza reportaje independente privind apariţia cazurilor de SARS-CoV-2, potrivit BBC.

Aproximativ zece diplomaţi străini şi susţinători ai lui Zhang au încercat fără succes să intre în tribunalul din Shanghai unde se desfăşura procesul, dar poliţia le-a refuzat intrarea, la fel şi jurnaliştilor.

Însă live-urile făcute de aceasta şi distribuite pe internet au atras atenţia autorităţilor chineze. Un ONG chinez pentru apărarea drepturilor omului arată că reportajele lui Zhang acopereau inclusiv poveştile jurnaliştilor independenţi şi arestarea lor, precum şi hărţuirea la care familiile acestora erau supuse constant.

Zhang a dispărut din Wuhan pe 14 mai, arată ONG-ul, însă o zi mai târziu a fost găsită în arestul poliţiei în Shangai. Jurnalista a fost acuzată în noiembrie, de distribuirea de „informaţii false prin text, video şi alte mijloace media pe platforme precum WeChat, Twitter şi YouTube".

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu