Postat la: 21.12.2020 - 11:07

Deși mulți au sperat la relaxare, de Crăciun și Revelion autoritățile ne sfătuiesc să rămânem acasă și să nu ieșim pe străzi la miezul nopții.

Ne putem deplasa doar până la ora 23, după aceea avem nevoie de o declarație pe proprie răspundere și un motiv întemeiat pentru a părăsi locuința. De asemenea, sunt interzise și artificiile periculoase. În acest sezon, oficialii au confiscat până acum peste 32 de tone, iar 229 de persoane au dosar penal pentru că le-au vândut fără autorizație. Multe persoane s-au rănit grav la mâini şi la ochi în anii trecuţi. Iar anul acesta nu putem fi pe stradă la miezul nopţii.

Raed Arafat, secretar de stat MAI: "La orele 23, în toată ţara, oamenii nu mai pot să iasă decât în bază de declaraţie. Nu pot să iasă să sărbătorească în străzi sau astea decât eventual în faţa casei, dacă o să iasă." Cei care sunt tentaţi să iasă pe străzi de Anul Nou, la un foc improvizat de arficii, pot fi amendaţi cu 500 până 2.500 de lei, dar se pot alege şi cu dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor, dacă sunt prinşi de poliţişti că organizează petreceri private. Cei care locuiesc la casă şi au curte, pot sta afară chiar şi la miezul nopţii, atâta timp cât nu păşesc pe stradă.

Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne: „Sunt reglementări prevăzute în HG, aşadar pot să spun că îi rog pe toţi românii să respecte legea." Aşa că soluţia rămâne să folosim artificiile nepericuloase, steluţe, jerbe sau inele de foc, până la ora 23.00. Toate fac parte din categoria F1, permisă publicului larg. Le puteţi cumpăra doar din magazinele autorizate să la vândă, adică din mall-uri sau supermarketuri. Mare atenţie însă la etichetă. Specificaţiile trebuie să fie în limba română.

Comisar-șef Mihai Rădulescu, Direcția de Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase IGPR: „Aşa numitele petarde (...) vă recomandăm să nu le folosiţi. Sunt extrem de periculoase" Numai în ultima lună, poliţiştii au confiscat peste 32 de kilograme de articole pirotehnie din categoriile periculoase. În cadrul acţiunii au fost deschise şi 229 de dosare penale celor care comercializau ilegal astfel de artificii. Nu uitaţi însă că riscaţi şi o amendă de până la 6.000 de lei dacă folosiţi artificii periculoase fără să aveţi autorizaţie.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu