Mită de 40.000 de lei: Secretarul Primăriei Deva şi soţul acesteia au fost reţinuţi de DNA

Postat la: 01.04.2021 - 13:51

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Alba Iulia au dispus reţinerea pentru 24 de ore a secretarului general al Primăriei Deva şi a soţului acesteia, funcţionar în cadrul insituţiei.

Laura Sârbu, secretar general al Primăriei municipiului Deva, a fost reţinută pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată, se aratp într-un comunicat de presă transmis, joi, de Direcţia Naţională Anticorupţie. Soţul acesteia, Hadrian Sârbu, angajat în cadrul Biroului Investitori Relaţii Externe de la Primăria municipiului Deva, este acuzat de comiterea infracţiunii de complicitate la trafic de influenţă în formă continuată, arată procurorii DNA.

În aceeaşi cauză a mai fost reţinută o persoană fizică, administrator al unei societăţi comerciale, pentru comiterea infracţiunii de complicitate la trafic de influenţă. Potrivit DNA, în perioada 2020 - 2021, Laura Sârbu, beneficiind şi de ajutorul soţului ei, Sârbu Hadrian, ar fi primit de la un om de afaceri suma de 40.000 lei şi ar fi pretins de la acelaşi om de afaceri suma de 7.000 euro pentru a-şi trafica influenţa pe care a pretins că o are asupra funcţionarilor din cadrul Primăriei municipiului Deva.

„Concret, banii respectivi ar fi fost primiţi şi pretinşi pentru traficarea influenţei în scopul atribuirii către societatea omului de afaceri a unor contracte de lucrări în cadrul proiectelor derulate de Primăria municipiului Deva şi pentru a asigura obţinerea de către acesta a documentaţiei necesare construirii unei hale de producţie. Influenţa s-a dovedit a fi una reală, deoarece la data de 05 august 2020, omul de afaceri a încheiat cu primăria municipiului Deva un contract ce avea ca obiect efectuarea unor reparaţii curente la „Adăpostul de urgenţă pe timp de noapte" (aflat în subordinea Direcţiei de Asistenţă Socială Deva). Ca urmare a înţelegerii iniţiale, omul de afaceri, prin intermediul societăţii administrate de cel de-al treilea inculpat, ar fi remis secretarului general al Primăriei municipiului Deva suma totală de 40.000 lei", a transmis Direcţia Naţională Anticorupţie.

În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane. "Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. La data de 01 aprilie 2021, cei trei inculpaţi urmează să fie prezentaţi Tribunalului Alba cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. În cauză, procurorii anticorupţie au beneficiat de sprijin din partea ofiţerilor de poliţie din cadrul Direcţiei de Operaţiuni Speciale şi din partea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Alba", se mai precizează în comunicatul DNA.

Miercuri dimineaţă, procurori Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) s-au prezentat la Primăria Deva pentru a ridica documente, necesare derulării anchetei penale. Anchetatorii au solicitat documente de la mai multe compartimente ale instituţiei. Actele solicitate sunt din perioada 2017 - 2020, potrivit primarului Devei, Florin Oancea.

„Am fost anunţat în această dimineaţă. Este vorba de un dosar penal în care se fac cercetări. Ni s-au solicitat documente. Vom pune la dispoziţia organelor de anchetă dosarele şi documentele care ne-au fost solicitate. Şi eu m-am pus la dispoziţia organelor de anchetă. Sunt documente şi din compartimentul de specialitate al primăriei şi din structurile asociate - cele care au personalitate juridică, sunt ordonatori terţiali de credite", a declarat Florin Oancea, primarul municipiului Deva.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu