Medic infectionist: "Gripa Spaniolă a avut 4 valuri. Acest val 3 o să ţină cam 2-3, maximum 4 luni"

Postat la: 18.03.2021 - 09:34

Dr. Cristian Oancea, directorul medical al Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş" din Timişoara, e de părere că singura soluţie pentru a trece cu bine de valul 3 al pandemiei şi pentru a atenua impactul următorului val este vaccinarea.

„Nu învăţăm nimic din istorie: Gripa Spaniolă a avut 4 valuri. Acest val 3 o să ţină cam 2-3, maximum 4 luni. Am văzut şi în Anglia şi în Cehia: vine puternic şi va trece puternic, depinde câte victime va lăsa. Noi trebuie să continuăm cu vaccinarea în forţă. Am văzut 15 state care au renunţat la vaccinarea cu AstraZeneca, dar puneţi la socoteală şi zecile de state care continuă vaccinarea cu AstraZeneca. Dacă vom face aşa cum avem planul de vaccinare, putem să avem o toamnă în care să începem încet-încet să ne recăpătăm vieţile. Dacă vom continua cu vaccinarea în forţă, valul 4 va fi domol" e de părere dr. Cristian Oancea.

SARS-CoV-2 ar putea face mai puţine victime pe măsură ce răspândirea lui se extinde din ce în ce mai mult, sunt concluziile istoricului John M. Barry, autorul unei lucrări cu privire la pandemia de gripă spaniolă din 1918. Cercetătorul american a analizat felul în care a evoluat transmiterea virusului gripal de atunci, comparativ cu răspândirea noului coronavirus. Păstrând proporţiile legate de particularităţile dintre cei doi agenţi patogeni - virusul gripal H1N1 şi noul coronavirus, SARS-CoV-2 -, concluziile istoricului arată că, în ansamblu, mortalitatea gripei spaniole s-a estompat odată cu larga răspândire a bolii, însă oamenii au fost nevoiţi să trăiască în continuare cu noua ameninţare.

Autorul lucrării „The Great Influenza" (n.r. - Marea gripă) sugerează că la fel s-ar putea întâmpla şi cu pandemia de SARS-CoV-2. Mutaţiile pe care virusul gripal din 1918 le-a suferit în procesul de răspândire au avut două consecinţe. Pe de o parte, schimbările repetate la nivel micro-molecular i-au împiedicat pe oamenii de ştiinţă de atunci să creeze un vaccin împotriva gripei spaniole, iar pe de altă parte, aceste mutaţii au avut ca rezultat o scădere semnificativă a numărului de morţi.

Epidemiologul-şef din Statele Unite, dr. Anthony Fauci, publica în 2009 un articol alături de doi cercetători specializaţi în răspândirea virusurilor gripale în care arătau că tulpina virală responsabilă în 1918 de răspândirea gripei spaniole a creat o „eră pandemică" în secolul trecut.

„Toate pandemiile care au avut loc de atunci - în 1957 (n.r. - H2N2, gripa asiatică), în 1968 (n.r. - H3N2) şi în 2009 (n.r. - AH1N1 sau gripa porcină) au fost generate de virusuri derivate din cel responsabil pentru gripa spaniolă din 1918. Virusul gripal pe care oamenii îl contractează an de an poate fi legat direct de cel al gripei spaniole", a declarat, pentru „Washington Post", cercetătorul Jeffery Taubenberger.
Medic: Din ce motiv s-ar putea dubla cazurile la ATI

Dr. Cristian Oancea, directorul medical al Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş" din Timişoara, e de părere că numărul de cazuri grave de la ATI s-ar putea dubla din cauza lipsei dotărior din spitale.

„Un aspect despre care nu se discută: sunt paturi care necesită oxigeno-terapie cu flux mediu şi înalt. Dacă nu asiguri acestor pacienţi oxigen pe flux mediu sau înalt vor trece rapid în forme severe şi vor intra rapid în terapie intensivă. Deci e posibil să avem o dublare a numărului de cazuri în terapie intensivă comparativ cu valul 2. La ATI vorbim într-o primă fază de concentratorul acela portabil pentru formele uşoare spre moderate. De la formele moderate spre severe trebuie oxigeno-terapie din stocatoare pe flux mediu şi înalt. Dacă spitalele nu au flux de oxigen mediu şi înalt, aceste cazuri, la agresivitatea tulpinii britanice cu care ne confruntăm acum, devin forme severe în decurs de 7-10 zile şi nu ai unde să îi duci decât în ATI", a declarat medicul.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu