Postat la: 26.12.2020 - 08:56

Andre Maurice Hill, în vârstă de 47 de ani, un bărbat de culoare, a fost ucis de către doi poliţişti albi, în pofida faptului că era neînarmat, la Colombus, în Ohio - al doilea caz de acest fel în câteva săptămâni în acest oraş situat în nordul Statelor Unite -, provocând indignare într-o ţară afectată din primăvară de o contestare istorică a violenţelor poliţiei.

Forţele de ordine au fost chemate pentru un incident banal, Hill fiind raportat poliţiei deoarece ar fi „pornit şi oprit maşina în mod repetat". Andre Maurice Hill se afla în garajul unei case, în noaptea de luni spre marţi, când a fost împuşcat în mai multe rânduri de către unul dintre cei doi poliţişti. În imaginile surprinse de camera video purtată de către un poliţist, Andre Hill înaintează către poliţist ţinând în mâna stângă un telefon mobil, iar mâna dreaptă nu se vede. Câteva secunde mai târziu, agentul deschide focul, iar Hill se prăbuşeşte. Nimic nu pare să justifice deschiderea focului, iar cei doi agenţi ţipă la bărbatul de culoare după ce este împuşcat, cerându-i să se ridice.

Agentul Adam Coy şi colegul său au pornit camerele video după ce l-au împuşcat pe Coy, însă acestea sunt dotate cu o funcţie care înregistrează automat, fără sunet, cele 60 de secunde precedente pornirii lor, astfel că poate fi văzut şi momentul în care Hill este împuşcat. Cei doi ofiţeri au aşteptat mai multe minute înainte să se apropie de victimă, care era încă în viaţă, şi care a murit mai târziu. Coy a fost suspendat, iar presa locală scrie că el a fost vizat în trecut de plângeri cu privire la folosirea excesivă a forţei.

Hill, care nu era înarmat, este al doilea afroamerican ucis de poliţie în mai puţin de trei săptămâni la Columbus. Casey Goodson Jr., în vârstă de 23 de ani, a fost împuşcat în mai multe rânduri, la 4 decembrie, în timp ce se întorcea acasă, după ce a cumpărat nişte sandviciuri. "Încă o dată, agenţii văd un om de culoare şi conchid că este un criminal periculos", şi-a exprimat miercuri indignarea avocatul Ben Crump, care apără mai multe familii ale unor victime, inclusiv familia lui George Floyd. Uciderea lui Floyd, la sfârşitul lui mai, a provocat un val de manifestaţii împotriva rasismului şi violenţelor poliţiei în Statele Unite.

Andre Hill este cea de a 96-a victimă a unu ipoliţist de la uciderea lui George Floyd, a anunţat Ben Crump, care a denunţat "o succesiune tragică" de incidente sângeroase implicând poliţişti. Primarul din Columbus, Andrew Ginther, s-a declarat "scandalizat" de moartea lui Andre Hill. El "era cunoscut de către locuitorii casei în faţa căreia şi-a parcat maşina şi era un invitat şi nu un spărgător", a declarat primarul miercuri, într-o conferinţă de presă. Ginther s-a declarat "perturbat" de faptul că cei doi poliţişti nu i-au acordat primul ajutor lui Andre Hill. El a cerut "destituirea imediată" a agentului Coy.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu