Hop și banii ! Prin semnarea Parteneriatului de Securitate și Apărare, Republica Moldova se va alătura unei platforme de achiziții militare la nivelul UE

Postat la: 15.05.2024 - 12:30

Parteneriatul de Securitate și Apărare cu Uniunea Europeană va aduce beneficii R. Moldova, care va putea să participe la platforma de achiziții comune de echipamente militare pentru modernizarea capacităților de apărare.

Pavel Horea, expert militar moldovean, a explicat pentru Radio Chișinău că parteneriatul respectiv este avantajos pentru R. Moldova din punct de vedere financiar și logistic. De asemenea, prin acest parteneriat de securitate cu Uniunea Europeană, R. Moldova va beneficia de schimbul de informații, pentru contracararea provocărilor Rusiei.

„Principalele beneficii pe care le va avea Rep. Moldova de la acest Parteneriat este că se va alătura unei platforme de achiziții la nivelul UE. Rep. Moldova va putea să ia parte la achiziții de armament sau echipament militar letal sau neletal împreună cu alte state UE. Respectiv, atunci când este plasată o comandă mai mare de echipament militar, prețul este unul mai mic.

Un alt beneficiu - statele nu ar mai concura între ele la capitolul achiziții, pentru a avea întâietate la aceste livrări. Toate statele vor avea cotele sale, în funcție de contribuția și necesitățile fiecăruia. Respectiv, vom avea avantaj financiar și logistic. Nu va mai fi necesar să așteptăm câțiva ani. Conform acelui document care urmează a fi semnat, prioritare vor fi schimburile de informații, achiziția de echipamente pentru apărare. La fel, serviciile noastre de securitate vor avea acces la datele pe care le dețin celeste state. Acest lucru va oferi posibilitatea organelor să intervină mai prompt", a spus Pavel Horea.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu