Postat la: 26.12.2020 - 14:22

Autoritatile au explicat sâmbătă dimineaţă motivul pentru care vaccinurile anti-COVID au fost transportate cu un camion, pe cale terestră şi nu cu avionul. Motivul expus de Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva coronavirusului pare de neghicit la o prima părere.

„Modalitatea de transport a vaccinurilor împotriva COVID-19 a fost aleasă ţinând cont de necesitatea respectării condiţiilor de siguranţă. Conform indicaţiilor producătorului, acest vaccin trebuie transportat în gheaţă carbonică. Gheaţa carbonică este formată din dioxid de carbon îngheţat, care are tendinţa de a reveni la forma de gaz atunci când se încălzeşte. Gazul format s-ar fi putut răspândi în spaţiul închis al avionului, în cazul în care s-ar fi optat pentru transportul aerian, iar viaţa piloţilor şi a personalului de la bord ar fi fost puse în pericol de intoxicare (ceea ce ar fi necesitat asigurarea unor condiţii speciale). Prin urmare, s-a preferat transportul rutier, acolo unde acest lucru a fost posibil", a transmis CNCAV.

De altfel, coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiţă, a declarat că logistica de distribuţie este asigurată de compania Pfizer/BioNTech. Iar Gabriel Dină, director de programe la Pfizer România, a declarat că „în urma unei analize minuţioase, laborioase„ aceasta a fost considerată „modalitatea cea mai sigură de asigurare de păstrare a temperaturii".

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu