După pericolul cu AstraZeneca compania Moderna a început un studiu clinic pentru un nou vaccin împotriva COVID-19

Postat la: 16.03.2021 - 10:24

Moderna a anunţat că a început faza timpurie a unui studiu clinic pentru un nou vaccin candidat împotriva Covid-19, care ar putea fi depozitat şi transportat în frigidere în loc de congelatoare. Stirea vine după ce mai multe tari au suspendat vaccinarea cu serul AstraZeneca, cel care a produs o profunda criza in campania anti-vaccinare. De asemenea, se cauta solutii noi de imunizare pentru cele mai recente tulpini ale Sars-Cov-2.

Noul vaccin candidat ar putea fi mai uşor de distribuit, mai ales în ţările în curs de dezvoltare, unde problemele de distribuţie ar putea crea probleme campaniilor de vaccinare. Studiul aflat în fază timpurie va evalua siguranţa şi imunogenicitatea vacinului de generaţie nouă, numit mRNA-1283, conceput să fie administrat în trei dozaje. Vaccinul va fi injectat unor adulţi sănătoşi, atât într-o singură doză cât şi în două doze, la un interval de 28 de zile. Moderna mai intenţionează să evalueze noul vaccin, mRNA-1283, ca posibil rapel, în studii viitoare.

Moderna a început săptămâna viitoare să injecteze primii participanţi la un studiu de testare a unor vaccinuri candidate pentru Covid-19 care au ca ţintă varianta B.1.351, apărută prima oară în Africa de Sud. Vaccinul candidat rapel numit mRNA-1273.351 va fi testat într-un studiu clinic atât ca vaccin specific cât şi ca vaccin multivalent, potrivit unui anunţ al companiei.

Stirea despre noul vaccin al Moderna a survenit dupa ce competitorii de la AstraZeneca, dar care folosesc o tehnologie diferita, au suferit un esec major, intrucat serurile acestei companii sunt susceptibile de reactii adverse grave. Vaccinul AstraZeneca are efecte secundare precum formarea cheagurilor de sânge (tromboze) care pun viata in pericol, dar care in cateva cazuri au condus la deces.

 

 

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu