Postat la: 27.12.2020 - 09:52

Pierderi de vieti omenesti, operatii amanate, tratamente intrerupte si acces dificil la medici pentru investigatii. Acestea ar fi doar cateva dintre problemele cu care s-au confruntat in ultimele luni pacientii oncologici din Romania.

Nevoiti sa stea uneori chiar si ore in sir pentru a putea fi testati impotriva noului coronavirus inainte de a beneficia de radioterapie sau chimioterapie, pacientii spun ca ceea ce a pus capac a fost directionarea majoritatii fondurilor de la stat catre pacientii COVID. "Toate aceste lucruri s-au intamplat din cauza politicilor dezastruoase adoptate de Ministerul Sanatatii si transformarea unor spitale in unitati sanitare COVID", a punctat Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Pacientilor de Cancer din Romania.

La inceput de pandemie, FABC a vrut sa vada care a fost nevoia pacientilor cu cancer. Intre altele, acestia au avut nevoie de informatii, fiind speriati de modul in care pot fi afectati in contextul in care erau expusi la infectia cu coronavirus. Din acest motiv, o parte din pacienti au preferat sa nu mai mearga la medicul curant.

Ulterior, cozile care s-au format in institutele oncologice din tara, practic cele care au preluat greul in momentul in care pacientii cu cancer nu au mai putut merge in spitalele transformate in unitati COVID, i-au determinat si ele pe pacienti sa prefere sa renunte la investigatii. Nu in ultimul rand, bolnavii de cancer care locuiesc in zona rurala au avut un acces limitat la medicii curanti. Insa nu doar situatia pacientilor oncologici romani a fost una dificila. La fel s-a intamplat si cu pacientii transplantati.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu