Dovada de la Universitate: Google și Apple colecteaza agresiv date personale din telefoane fara știrea utilizatorilor!

Postat la: 02.04.2021 - 13:46

Într-un studiu publicat recent de Profesorul Douglas J. Leith de la Universitatea din Dublin, care a cercetat telemetria pe Android şi iOS, se arata clar că producătorii telefoanelor si ale softurilor de operare ale acestora abuzează de această facilitate.

Mai multe informaţii de telemetrie şi cât de frecvent sunt transmise de pe smartphone-uri către producătorul sistemului de operare, fără ca utilizatorii să aibă cea mai mică idee, au fost confirmate de cercetarile din Dublin. Toţi producătorii marilor sisteme de operare, de la Google şi Apple, la Microsoft, au inclus în acestea instrumente care le transmit date de telemetrie. Prin definiţie, acestea sunt informaţii despre felul în care utilizatorul foloseşte produsul şi sunt colectate cu scopul de a analiza şi îmbunătăţi sistemul de operare.

Cercetătorul irlandez a urmărit conexiunile realizate de smartphone-uri cu serverele Google şi Apple în anumite momente ale utilizării, precum: după resetarea la configurarea iniţială, când se introduce şi se scoate cartela, când se accesează setările dispozitivului, când se activează şi se dezactivează funcţia de localizare, când utilizatorul se loghează în magazinul de aplicaţii etc. Primul lucru observat a fost că, aceste conexiuni se realizează chiar şi atunci când utilizatorul a optat să nu trimită date de telemetrie, ceea ce poate fi interpretat ca o formă de înşelare a utilizatorului - de ce mai oferi posibilitatea dezactivării colectării datelor, dacă nu ţii cont de opţiunea utilizatorului? Colectarea datelor se face atât de agresiv, încât conexiunile sunt stabilite inclusiv când utilizatorul nu foloseşte dispozitivul sau nu este logat în cont.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu