Directorul medical de la "Matei Balș" avertizează: "Ne este teamă că al treilea val va fi mai rău decât al doilea"

Postat la: 27.02.2021 - 18:34

Medicul Cătălin Apostolescu, directorul medical de la „Matei Balș", trage un semnal de alarmă în ceea ce privește al treilea val Covid, în contextul în care „aproximativ 15% din populație a fost infectată cu virusul". Mai mult, medicul a precizat că alte tipuri de virus vor apărea și vor rămâne o perioada de timp „îndelungată printre noi", până când numărul de cazuri va scădea, iar virusul va ajunge precum celelelte tipuri, deja cunsocute.

Medicul a declarat că au existat zile în care sterilizarea saloanelor se făcea pe repede înainte, din cauza numărului mare de pacienți, iar acele zile pot apărea din nou, ba mai mult cu un număr de cazuri covărșitor. „În mod normal, într-un salon, când au fost câteva zile niște pacienți, îl închizi și faci sterilizare. Noi eram în situația în care nu mai reușeam să facem așa ceva. Cum se elibera patul, imediat venea alt pacient. Cât să apucăm să schimbăm așternutul și să ștergem puțin mobilierul în jur și imediat puneam alt pacient.

Mă tem că ar putea fi mai rău. Zece, hai, dacă suntem optimiști, 15 la sută din populație a trecut prin infecția COVID, deci asta ne arată că încă mai avem majoritatea populației care nu a trecut prin COVID. Nouă ne este teamă că al treilea val va fi mai rău decât al doilea, în sensul că vor fi mult mai mulți pacienți. Nu știm deocamdată cum va evolua din punct de vedere clinic, dar vă întreb: între 1.000 de pacienți cu mortalitate 3 la sută și 3.000 de pacienți cu mortalitate 2 la sută, cum e mai bine?", a declarat Cătălin Apostolescu.

Întrebat dacă vor ajunge în România și celelalte tulpini, medicul a precizat: „Garantat vor ajunge. Și pe lângă acele tulpini, vor mai apărea altele. Ne putem uita în istorie, ne putem uita pe modele matematice. Este clar că acest virus va rămâne pentru o foarte lungă perioadă printre noi, 10 ani, 20 de ani, 30 de ani. Este adevărat, sperăm că la un moment dat numărul de cazuri va deveni foarte mic și sperăm ca la un moment dat acest nou coronavirus se va domoli și va ajunge precum celelalte coronavirusuri pe care le cunoșteam și pe care le știam că dau guturaiuri", a declarat directorul medical de la „Matei Balș".

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu