Cum s-au deschis degeaba sute de dosare penale. „Prea multe cauze aberante legate de COVID"

Postat la: 28.02.2021 - 10:26

De la începutul pandemiei, procurorii din România au clasat, rând pe rând, sute de dosare penale, toate deschise pentru zădărnicirea combaterii bolilor. „Cam greu să găseşti probe”, spun oamenii legii.

„Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă fapta a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani." - Cod penal, art. 352. Acesta este articolul din Codul Penal pe care toţi procurorii de la Parchetele locale şi judeţene l-au dezbătut de la începutul pandemiei. Şi asta pentru că pe masa anchetatorilor, pe cele mai multe dintre dosarele penale scria: COVID.

Oricât s-au străduit să găsească dovezi că fapta a fost comisă, procurorii nu au putut merge în instanţă cu cele mai multe dintre dosare. La Craiova, de exemplu, din 32 de dosare penale, 24 au fost deja clasate, iar restul se află încă în lucru. Niciun dosar nu a ajuns însă pe masa judecătorilor.

„A fost un haos total. Prea multe cauze aberante legate de COVID. Ne-am confruntat cu o infracţiune nouă. Cum să demonstrezi că cineva se face vinovat de zădărnicirea combaterii bolii? Pentru a ajunge cu astfel de dosare în faţa instanţei trebuie să ai probe solide, iar acestea nu aveai cum să le găseşti. Chiar dacă o persoană nu a respectat regulile de prevenire a răspândirii acestei boli, noi trebuia să demonstrăm că fapta persoanei respective a dus la infectarea altor oameni. Or, în vreme de pandemie, când ai atâtea întrebări fără răspuns, cam greu să găseşti probe indubitabile", a explicat unul dintre anchetatorii craioveni.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu