Postat la: 01.01.2021 - 16:21

Judecătoria Găeşti a obligat Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere să îi achite despăgubiri materiale şi daune morale unei femei care a distrus maşina soţului său după ce a lovit un mistreţ ajuns pe un drum naţional.

Printr-un proces deschis la Judecătoria Găeşti, un bărbat a dat în judecată Asociaţia Judeţeană de Vânătoare şi Pescuit Sportiv (AJVPS) Dâmboviţa, cerând să îi achite peste 35.000 de lei, pagube ale maşinii care a lovit, omorându-l, un mistreţ pe DN 61, între localităţile Găeşti şi Ioneşti. În acelaşi proces, soţia proprietarului maşinii, care se afla la volan în momentul în care a fost lovit mistreţul, a cerut să îi fie plătite daune morale.

AJVPS s-a apărat arătând că „pentru prejudiciul cauzat este răspunzător administratorul drumului şi nu administratorul fondului de vânătoare". Reclamanţii au chemat în judecată şi CNAIR, care s-a apărat, la rândul său, arătând că „pentru paza juridică a animalelor este răspunzătoare pesoana care este obligată să asigure paza juridică a animalelor, în acest caz, paza juridică a porcului trebuia asigurată de către A.J.V.P.S. Dâmboviţa".

Judecătoria Găeşti a decis că răspunzător de pagubele suferite de proprietarul maşinii şi de trauma suferită de şoferiţă este Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Judecătorul a arătat că CNAIR se face vinovată de producerea prejudiciului pentru că pe sectorul de drum DN 61, unde a avut loc accidentul, nu sunt montate indicatoare de atenţionare asupra posibilităţii apariţiei pe carosabil a animalelor sălbatice, aşa cum prevede legea.

„Potrivit art. 13 din Legea 407/2006, pentru pagubele şi/sau daunele produse de către exemplarele din speciile de faună de interes cinegetic, cuprinse în anexele nr. 1 şi 2, se acordă despăgubiri.... (7) Despăgubirile pentru pagubele produse în urma accidentelor de circulaţie în care sunt implicate exemplare din speciile de faună de interes cinegetic cuprinse în anexele nr. 1 şi 2 se suportă de către administratorul drumului, dacă nu sunt montate indicatoare «atenţie animale» sau de către conducătorul autovehiculului în cazul existenţei acestui indicator", se arată în sentinţa prin care CNAIR a fost obligată să îi achite proprietarului maşinii despăgubiri de peste 35.000 de lei, iar şoferiţei daune morale de 5.000 de lei. Sentinţa nu este definitvă, putând fi atacată cu apel la Tribunalul Dâmboviţa.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu