Postat la: 24.12.2020 - 17:09

Prospectul vaccinului anti-COVID Pfizer/ BioNTech, a fost publicat pe site-ul Comisiei Europene. În prospect se regăsesc informații privind modul de administrare, compoziția vaccinului, contraindicațiile și posibilele reacții adverse.

Documentul conținând rezumatul caracteristicilor produsului "Comirnaty" - vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de BioNTech și Pfizer - primul vaccin sigur și eficace autorizat de Comisia Europeană - este în acest moment disponibil în limba română pe website-ul Comisiei. Acesta este indicat pentru imunizare activă pentru prevenirea COVID-19 cauzat de virusul SARS-CoV-2, la persoane cu vârsta de 16 ani și peste. Utilizarea acestui vaccin trebuie să țină cont de recomandările oficiale.

„Comirnaty" conține o moleculă numită ARN mesager (ARNm), care cuprinde instrucțiuni pentru producerea unei proteine din SARS CoV-2, virusul care cauzează COVID-19. „Comirnaty" nu conține virusul în sine și nu poate cauza boala. Vaccinul se administrează sub formă de două înjecții, de obicei în mușchiul din partea superioară a brațului, la interval de cel puțin 21 de zile. Autoritățile naționale vor răspunde de luarea de măsuri în vederea furnizării vaccinului.

"Comirnaty" acționează pregătind organismul să se apere împotriva COVID-19. Conține o moleculă numită ARNm care cuprinde instrucțiuni pentru producerea proteinei virale de suprafață. Aceasta este o proteină de pe suprafața virusului SARS CoV-2 de care virusul are nevoie pentru a pătrunde în celulele organismului.

Când se administrează vaccinul unei persoane, anumite celule din organismul său citesc instrucțiunile ARNm și produc temporar proteina virală de suprafață. Sistemul imunitar al persoanei va recunoaște apoi această proteină ca fiind străină, va produce anticorpi și va activa limfocitele T (globulele albe) pentru a o ataca. Dacă, ulterior, persoana intră în contact cu virusul SARS CoV-2, sistemul său imunitar va recunoaște virusul și va fi pregătit să apere organismul de acesta. Molecula ARNm din vaccin nu rămâne în organism, ci se descompune la scurt timp după vaccinare.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu