Cati bani a luat un vânător de comori ce a dat statul în judecată deoarece nu a fost recompensat pentru tezaurul pe care l-a predat!

Postat la: 17.02.2021 - 17:49

Un vânător de comori din Iași a dat statul în judecată pentru că nu a fost recompensat pentru descoperirea importantă, datând din Epoca Bronzului, făcută în urmă cu câțiva ani.

Bărbatul a predat autorităților mai multe topoare şi un inel de bronz. Potrivit legii, persoana care găsește obiecte cu valoare istorică poate primi de la stat o recompensă de 30-45% din valoarea obiectelor, cu condiția ca acestea să fi fost descoperite "întâmplător". Bărbatul din Iași, însă, a folosit un detector de metale, iar Ministerului Culturii a considerat că descoperirea obiectelor nu a fost chiar întâmplătoare. Pentru că nu a primit recompensa așteptată, bărbatul s-a adresat instanței și până la urmă i s-a făcut dreptate.

În decembrie 2015, Mihai C. a descoperit în zona pădurii Uricani un număr de 9 topoare de bronz. Două luni mai târziu, acesta a mai descoperit 5 topoare şi un inel de bronz, în Miroslava. Rapoartele de expertiză au datat topoarele ca fiind de la sfârşitul epocii bronzului, având o valoare excepţională, expertul propunând acordarea unei recompense de 40% din valoarea pieselor, estimată la 12.300 de lei. Inelul a fost evaluat la doar 200 de lei, valoarea sa de patrimoniu fiind nesemnificativă.

Bunurile descoperite au fost predate primăriei comunei Miroslava, care le-a predat mai departe Direcţiei Judeţene pentru Cultură. Piesele au ajuns în final la Complexul Muzeal Naţional „Moldova". Ministerul Culturii a refuzat însă să achite recompensa propusă de expert, întrucât, prin folosirea unui detector de metale, descoperirile nu ar fi fost întâmplătoare, aşa cum impun normele legale.

Magistraţii Judecătoriei au afirmat însă că sensul legal al termenului „întâmplător" nu este cel din dicţionarul limbii române. Astfel, în sensul dat de Ordonanţa 43/2000 privind protecţia patrimoniului arheologic, descoperirea întâmplătoare este cea făcută „ca urmare a acţiunii factorilor naturali sau a acţiunilor umane, altele decât cercetarea arheologică atestată". Cu alte cuvinte, folosirea de către un cetăţean oarecare a unui detector de metale, nefiind cercetare arheologică atestată, nu poate conduce decât la descoperiri întâmplătoare, în sensul legii. Ca urmare, judecătorii au impus Ministerului Culturii plata unei recompense de 5.000 de lei. Apelul făcut de minister a fost respins.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu