Postat la: 13.12.2020 - 16:30

Miliardarul Bill Gates a estimat că omenirea ar putea avea până la şase vaccinuri împotriva Covid-19 aprobate şi pregătite pentru distribuţie până în primăvara anului 2021, în contextul în care progresele au accelerat în ultimele săptămâni în mai multe laboratoare.

„Estimez că vom avea aproximativ şase vaccinuri aprobate în primul trimestru", a declarat Bill Gates, în cadrul Singapore FinTech Festival, citat de CNBC. Pe lângă serul dezvoltat de americanii de la Pfizer şi nemţii de la BioNTech, care a început deja să primească aprobări în state precum Marea Britanie, Bill Gates estimează că vaccinurile dezvoltate de Moderna, AstraZeneca, Jhonson & Jhonson şi Novavax ar putea primi autorizaţie în următoarele luni. Totuşi, el nu a menţionat care este a şasea companie.

Săptămâna trecută, Marea Britanie a devenit prima ţară din lume care acordă aprobare în regim de urgenţă pentru vaccinul dezvoltat de Pfizer şi BioNTech, iar distribuţia ar trebui să înceapă săptămâna aceasta. De cealaltă parte, Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA (FDA) ar urma să voteze acordarea unei autorizaţii similare chiar joi.

Miliardarul Bill Gates i-a felicitat pe reglementatorii din ţările dezvoltate pentru că au făcut progrese rapide în contextul aprobării vaccinului. Fondatorul Microsoft este cu atât mai intresat de aspectul vaccinului, întrucât fundaţia Bill & Melinda Gates s-a implicat în mai multe proiecte globale din sfera sănătăţii, inclusiv vaccinarea unor populaţii din ţări foarte sărace.

„Reglementatorii din Vest fac o treabă foarte bună. Au desfăşurat într-un mod foarte profesionist acest proces în trei faze, au urmărit efectele secundate şi au urmărit eficienţa". Cu toate acestea, Bill Gates avertizează asupra problemelor care se vor ivi în continuare, în contextul în care vaccinurile trebuie să ajungă distribuite în mod corect către toate ţările, în special către cele mai puţin dezvoltate.

„Trebuie să ne asigurăm că realizăm distribuţia într-un mod echitabil şi că nu va hotărî averea unui om dacă se va vaccina primul sau nu". Din păcate pentru cei care sperau ca viața va reveni la anul, Bill Gates nu vine cu prognoze super-optimiste. E drept, vaccinul împotriva Covid-19 se dezvoltă, dar mai e mult de așteptat până ne vom întoarce la viața de dinaintea pandemiei. Cel puțin, un an și jumătate, prin vara lui 2022.

Bill Gates a făcut acest anunț, simultan cu cel că el și soția sa Melinda donează încă 250 de milioane de dolari pentru a sprijini cercetarea, dezvoltarea și distribuirea corectă a tuturor vaccinurilor și medicamentelor împotriva Covid-19. Gates, care a donat până acum 1,75 miliarde de dolari pentru criza din sănătate, susține că lupta cu Covid-19 este departe de a fi câștigată: „Până în vara anului 2021, țările bogate vor avea cea mai mare rată de vaccinare, astfel încât acestea o să poată reveni la normal, dar virusul va rămâne într-o mare parte a planetei".

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu