Postat la: 27.12.2020 - 15:37

Grupul farmaceutic AstraZeneca anunţă că a găsit - în urma unor cercetări suplimentare - "formula câştigătoare" a vaccinului său împotriva Covid-19, pe care l-a dezvoltat împreună cu Universitatea Oxford. Autoritatea britanică de reglementare MHRA urmează să se pronunţe în următoarele zile, în vederea unei utilizări - începând de la 4 ianuarie, relatează AFP.

"Credem că am găsit formula câştigătoare şi felul în care să ajungem la o eficacitate care, prin două doze, să fie la fel de mare ca a celorlalte vaccinuri împotriva covid-19", anunţă directorul general Pascal Soriot în Sunday Times. Vaccinul AstraZeneca asigură o "protecţie de 100%" împotriva tuturor formelor grave de Covid-19, dă asigurări Soriot. În primele rezultate ale testelor clinice la scară mare - realizate în Regatul Unit şi Brazilia -, laboratorul britanic anunţa în noiembrie că vaccinul său era eficient într-o medie de 70%, faţă de o eficienţă de peste 90% a vaccinurilor alianţei ameriano-germane Pfizer/BioNTech şi companiei americane în domeniul biotehnologiei Moderna.

În spatele acestei eficienţe medii se aflau diferenţe mari în două protocoale diferite. Vaccinul era eficient în proporţie de 90% în cazul voluntarilor care au primit mai întâi o jumătate de doză şi un rapel de o doză întreagă, o lună mai târziu. Însă eficienţa era de numai 62% la alt grup, vaccinat cu două doze întregi. Aceste rezultate au fost criticate, în urma injectării unei jumătăţi de doze - printr-o eroare - unui grup relativ redus în acest protocol. Laboratorul anunţa atunici că vaccinul său necesita "un studiu suplimentar". Vaccinul Oxford/AstraZeneca este foarte aşteptat, pentru că el este relativ mai ieftin şi nu are nevoie să fie păstrat la o temperatură atât de scăzută ca cel al Pfizer/BioNTech, de exemplu, de minus 70 de grade Celsius. Acest lucru uşurează o vaccinare la scară mare şi în aziluri de bătrâni.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu