Postat la: 15.12.2020 - 10:16

Fostul lider al extremei drepte austriece, Heinz-Christian Strache, este anchetat în ţara sa după apariţia unei înregistrări video în care se lăuda că a acordat contracte importante pe când era vicecancelar, în schimbul unor fonduri pentru partidul său. El este acuzat oficial de corupţie.

În înregistrarea video, filmată în 2017 cu camera ascunsă, fostul vicecancelar al Austriei, Heinz-Christian Strache, preşedintel pe atunci al Partidului Libertăţii (FPÖ), îşi arăta intenţia de a face un copromis cu ruşii în schimbul unor finanţări. Mai exact, imaginile în surprindeau pe Strache chiar în timp ce anunţa că este dispus să ofere contracte pentru infrastructură şi media unei femei ce pretindea că este nepoata unui oligarh rus, în schimbul unor fonduri pentru FPÖ.
Cutremur politic în Austria

Difuzarea înregistrării în presă, în mai 2019, a provocat un cutremur politic în Austria, Scandalul s-a soldat cy demisia lui Strache, la acea vreme numărul doi în Guvernul Kurz, şi căderea coaliţiei dintre dreapta şi extrema dreaptă. De atunci, el este acuzat de corupţie, însă în paralel anchetatorii au abordat şi o altă pistă şi încearcă să afle dacă Strache a fost victima unui şantaj.

Între timp, autorităţile austriece au aflat cine era creierul operaţiunii „Ibiza".Este vorba despre un bărbat de 40 de ani, detectiv particular, cu cetăţenie austriacă. Acesta a fost arestat joi, 10 decembrie, la Berlin. Anchetatorii l-au interogat deja pe detectiv în cadrul investigaţiilor, înainte ca pe numele acestuia să fie emis un mandat de arestare şi ca acesta să fugă din ţară.

Scopul operaţiunii Ibiza ar fi fost ca lui Strache să i se ceară o sumă importantă de bani, în schimbul promisiunii de a nu difuza înregistrarea video compromiţătoare, susţin surse apropiate anchetei. Ziarulromanesc.at scrie că ministrul austriac de interne, Karl Nehammer, a confirmat faptul că suspectul a fost arestat. El le-a explicat jurnaliştilor că bărbatul a fost arestat în Berlin unde acesta a ajuns în urmă cu doar câteva zile venind din România. deocamdată nu este însă foarte clar ce căutase acesta în România.

Detectivul este suspectat de producerea ilegală a unor înregistrări sonore şi cinematografice. Potrivit jurnaliştlor austrieci, anchetatorii caută acums ă confirme identitatea exactă a „momelii" recrutate în vederea compromiterii lui Strache - o femeie prezentată ca fiind rusoaică şi care pretindea că vrea să facă investiţii în Austria.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu