Postat la: 25.12.2020 - 17:54

Medicul Alexandru Rafila a explicat care sunt contraindicațiile vaccinului anti-COVID. Potrivit medicului, o simplă răceală sau o alergie nu sunt piedici împotriva vaccinării.

Există foarte puține boli care să contraindice vaccinarea. Vorbim în primul rând de boli acute, boli febrile, dar care sunt foarte serioase. O simplă răceală nu contraindică vaccinarea - și persoanele care au o mică răceală se pot vaccina.

"Persoanele cu alergii severe trebuie doar supravegheate imediat după administrarea serului, pentru a se putea interveni în caz de urgență. Și cei care au făcut Covid se pot imuniza, doar că este indicat să mai aștepte o perioadă, până ce organismul capătă imunitatea naturală, dezvoltată în urma bolii. Un interval de 2-3 luni după infecție poate fi luat în calcul pentru vaccinare de către cei care au trecut prin boală. Eu așa o să fac, probabil în martie-aprilie o să mă vaccinez și eu împotriva noului coronavirus", a subliniat medicul Alexandru Rafila.

"S-ar putea să fie persoane imunodeprimate din cauza unui tratament sau din cauza unei afecțiuni la care vaccinul ar produce mai greu un răspuns. Asta nu înseamnă că aceste persoane nu se pot vaccina. Dimpotrivă, ele se pot vaccina, însă la ele rezultatele nu sunt așa spectaculoase. Și cei cu boli autoimune se pot vaccina anti-Covid pentru că serul se bazează pe tehnologia ARN mesager și nu conține adjuvanți care ar putea interacționa cu tratamentul acestor boli. Nu discutăm despre adjuvanți sau despre substanțe care să pună la încercare în mod deosebit sistemul imun.", completeaza Rafila.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu