"A fost o furtună perfectă". Pandemia de COVID a fost aproape să nu se întâmple

Postat la: 20.03.2021 - 18:04

Cercetătorii care lucrează pentru a descoperi când şi cum a apărut virusul pentru prima dată în China au calculat că prima infectare la om a avut loc cel mai devreme în octombrie 2019.

Cercetătorii au mai descoperit că noul coronavirus a fost aproape să nu devină un virus pandemic. Doar ghinionul şi câteva condiţii din piaţa de fructe de mare Huanan din Wuhan, locul în care pandemia pare să fi început, au dat virusului impulsul de care avea nevoie pentru a exploda pe tot globul, au arătat cercetătorii în revista Science.

„A fost o furtună perfectă. Ştim acum că a trebuit să găsească o breşă sau două pentru a se răspândi aşa de mult. Dacă lucrurile ar fi fost puţin diferite, dacă acea primă persoană care a adus virusul în piaţa Huanan ar fi decis să nu meargă în acea zi sau chiar ar fi fost prea bolnavă ca să meargă şi să rămână acasă, probabil că răspândirea nu s-ar fi întâmplat. Este posibil să nu fi ştiut niciodată despre asta", a declarat pentru CNN Michael Worobey, profesor de biologie evolutivă la Universitatea din Arizona, care a participat la studiu.

Oamenii de ştiinţă au făcut datări moleculare, utilizând rata mutaţiilor în curs pentru a calcula de cât timp există virusul. De asemenea, au rulat modele matematice pentru a arăta când şi cum s-ar fi putut răspândi şi cum s-a răspândit.

„Studiul nostru a fost conceput pentru a răspunde la întrebarea cât timp ar fi putut circula SARS-CoV-2 în China înainte de a fi descoperit", a declarat Joel Wertheim, profesor asociat în Divizia de Boli Infecţioase şi Sănătate Publică Globală de la Universitatea din California.
La mijlocul lunii octombrie 2019 a început să circule noul coronavirus

„Pentru a răspunde la această întrebare, am combinat trei informaţii importante: o înţelegere detaliată a modului în care SARS-CoV-2 s-a răspândit în Wuhan înainte de blocare, diversitatea genetică a virusului în China şi rapoarte despre primele cazuri de COVID-19 în China. Prin combinarea acestor probe, am putut stabili că mijlocul lunii octombrie 2019 a fost data-limită la care SARS-CoV-2 a început să circule în provincia Hubei", a adăugat acesta.

Potrivit cercetătorilor, dovezile arată cu tărie că virusul nu ar fi putut circula înainte. „Sunt destul de sceptic cu privire la afirmaţiile că virusul a existat în afara Chinei la acea vreme", a afirmat Joel Wertheim.

Studiul indică faptul că virusul a apărut în provincia Hubei din China şi nu în altă parte, mai susţin cercetătorii.

Studiul nu spune ce animal a fost sursa virusului. Dovezile genetice arată că liliecii sunt purtătorii unei variante apropiate de virus, dar o altă specie de animal a fost probabil infectată şi a transmis virusul către o fiinţă umană.

În modelele matematice ale cercetătorilor, virusul s-a dezvoltat în pandemie doar în 30% din simulări. În celelalte cazuri, virusul a dispărut pur şi simplu după ce a infectat câţiva oameni. „Ceea ce s-a întâmplat în acest caz a fost că virusul a infectat un număr foarte mic de oameni în octombrie, noiembrie, în decembrie şi apoi a ajuns în această piaţă de fructe de mare", a adăugat Worobey.

 

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu