Postat la: 29.12.2020 - 11:10

O parte din a doua tranșă de vaccinuri anti- coronavirus produse de Pfizer și BioNTech a ajuns în marți dimineață în România.

Este vorba despre dozele care vor merge spre Institutul Cantacuzino din București și la centrele regionale din Brașov, Craiova, Constanța și Iași, informează Digi24.

O primă aeronavă cu vaccinuri a ajuns marți dimineața la București, la ora programată (07:50), pe aeroportul Otopeni.

În orele următoare vor mai veni două transporturi aeriene la Timișoara, respectiv Cluj-Napoca, transmite sursa citată.

ȘTIREA INIȚIALĂ. A doua tranşă de vaccinuri împotriva COVID-19, peste 140.000 de doze, va ajunge, marţi, în România, pe aeroporturile de la Otopeni, Timişoara şi Cluj-Napoca

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 anunţă că marţi vor sosi în ţară 140.400 de doze de vaccin de la Pfizer BioNTech.

„Din informaţiile furnizate de firma producătoare, 140.400 de doze de vaccin de la Pfizer BioNTech vor sosi mâine, 29 decembrie, în ţară, pe cale aeriană, pe aeroporturile din Otopeni, Timişoara şi Cluj-Napoca", a transmis, luni seară, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

Inițial, acest al doilea transport de vaccinuri trebuia să sosească luni, însă a fost amânat din cauza unor probleme întâmpinate de compania Pfizer. În opt țări s-a întârziat livrarea din cauza acestor probleme tehnice ale producătorului.

Transportul este asigurat de firma producătoare, inclusiv în momentul transportului la sol. Vaccinurile vor fi trasportate în condiții optime de siguranță, în containere speciale cu gheață carbonică și folie etanșă.

Potrivit reprezentanţilor Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, în jurul orei 7.50, pe aeroportul Henri Coandă din Otopeni vor ajunge dozele de vaccin care, ulterior, vor fi transportate pe cale rutieră de firma producătoare la centrul de stocare de la Institutul Cantacuzino şi la centrele regionale din Braşov, Craiova, Constanţa şi Iaşi. În jurul orei 11.00, alte două aeronave vor ateriza pe aeroporturile din Timişoara şi Cluj-Napoca, iar dozele de vaccin vor fi transportate, tot pe cale rutieră, spre centrele de stocare de la spitalele militare din Timişoara şi Cluj.

Vaccinurile vor fi trasportate în containere speciale cu gheaţă carbonică şi folie etanşă. Autorităţile au mai anunţat că în Bucureşti vor fi distribuite 40.950 de doze, în Iaşi 25.350 de doze, în Cluj-Napoca 29.250 de doze, în Constanţa 8.775 de doze, în Craiova 12.675 de doze, în Braşov 12.675 de doze şi în Timişoara 10.725 de doze.

Primele 10.000 de doze de vaccin împotriva coronavirusului au intrat în ţară vineri, pe la Vama Nădlac 2, judeţul Arad, iar sâmbătă au ajuns la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino", desemnat Centru naţional de stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19.

Vaccinarea a început, duminică, în toate cele 10 spitale de boli infecţioase aflate în prima linie în lupta împotriva SARS-CoV-2.

Pe parcursul zilei de duminică, 960 de persoane au fost vaccinate, iar luni, până în ora 17.00, alte 1.101.

Potrivit raportărilor oficiale, a fost înregistrată o reacție adversă de tip alergic, dar minoră. De asemenea, a mai fost raportat un caz de disconfort la locul vaccinului.

Autoritățile își propun să încheie, până la începutul lunii februarie, prima etapă, adică să vaccineze peste jumătate de milion de cadre medicale. Iar în jumătate de an ținta este să atingă un grad de imunizare de peste 60 la sută din populație.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu