Scandal uriaş la JO 2020. Două campioane olimpice i-au adus un omagiu pe podium "celui mai mare criminal din istorie"

Postat la: 04.08.2021 - 06:54

Comitetul Olimpic Internaţional a demarat o anchetă după ce două cicliste din China, Zhong Tianshi şi Bao Shanju, au urcat pe podium la Jocurile Olimpice 2020 având la piept insigne cu dictatorul Mao Zedong.

"Am contactat Comitetul Olimpic din China şi le-am cerut să prezinte un raport cu privire la această situaţie. Nu vom trece cu vederea cele întâmplate, vrem să rezolvăm acest episod", a declarat purtătorul de cuvânt al CIO, Mark Adams. Cele două se află sub incidenţa articolului 50 din Charta Olimpică, care interzice mesajele politice în timpul festivităţilor de premiere.

Mao Zedong a fost primul preşedinte al Republicii Populare Chineze şi liderul partidului comunist până în 1976, când a murit, la vârsta de 82 de ani. A fost numit "cel mai mare criminal din istorie", fiind acuzat că a dus la moartea prin înfometare a peste 30 de milioane de oameni, în perioada 1959-1961. În total, fostul dictator este acuzat că a provocat moartea a 65 de milioane de chinezi, prin măsurile sale. Mao Zedong a înfiinţat în perioada sa peste 1000 de lagăre de muncă, unde oamenii lucrau câte 14 ore pe zi.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu