Cel mai bogat sportiv al tuturor timpurilor provine din Roma Antică. Câştiga mai mult decât Michael Jordan şi Cristiano Ronaldo la un loc!

Postat la: 26.04.2021 - 10:41

În lumea sportului circulă astăzi sume astronomice, provenite din contractele de milioane de euro pe care le semnează sportivii de valoare, din reclame în care apar aceştia şi din sponsorizări.

Cristiano Ronaldo, de pildă, cel mai bun fotbalist din lume, a câştigat 93 de milioane de dolari numai în 2017, crescându-şi astfel averea totală la 725 de milioane de dolari. Potrivit Forbes, cel mai bine plătit atlet al tuturor timpurilor este Michael Jordan, care a strâns, în toată cariera lui sportivă, nu mai puţin de 1,85 miliarde de dolari. Însă publicaţia financiară trebuie să fi luat în seamă doar sportivii contemporani sau cei din vremuri destul de recente şi n-a căutat puţin mai departe în istorie.

Dacă îl întrebăm pe istoricul Peter T. Struck, profesor de la Universitatea din Pennsylvania, ne va spune că a existat odată un sportiv care a reuşit să depăşească cu mult suma câştigată de Michael Jordan şi Cristiano Ronaldo la un loc! În Roma Antică. Gaius Appuleius Diocles s-a născut în anul 104 AD şi, în cariera sa de 24 de ani, a strâns o avere. Era vizitiu, care era un sport violent pe acea vreme cu carele de lupta. Iar suma câştigată este ştiută cu exactitate din simplul motiv că s-a ridicat în Roma, în 146 AD, un monument cu o inscripţie în care erau precizaţi toţi banii primiţi de Gaius Diocles drept „campionul vizitiilor".

La 42 de ani, când s-a pensionat, Gaius a rămas plăcut surprins de faptul că averea sa era de cinci ori mai mare decât cea a unui guvernator. Erau destui bani cât să poată fi achiziţionată o cantitate de grâu suficientă cât să poate fi hrănită toată populaţia din Roma vreme de un an. „După standardul de azi, echivalentul sumei respective se ridică la nici mai mult, nici mai puţin de 15 miliarde de dolari", a declarat Struck. Ceea ce i-a crescut lui Diocles veniturile au fost alegerile bune pe care le făcea.

În peste 1000 de curse concura cu alţi vizitii care excelau la asemenea sport, iar asemenea întreceri erau de top şi plătite substanţial mai mult decât celelalte. Pentru a câştiga 15 miliarde de dolari, Diocles a participat la 4.257 de curse cu patru cai, dintre care a câştigat 1.462. S-a clasat al doilea în 1.438 de curse. Totuşi nu el a fost vizitiul cu cele mai multe victorii. Flavius Scorpas a câştigat 2.042 de curse, în timp ce Pompeius Musclosus a ieşit învingător în 3.559 de curse, numai ca acestia au castigat mult mai putini bani, intrucat cursele lor nu erau astat de bine platite.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu