Polițiștii vor putea intra în gospodăriile oamenilor să controleze și să confiște porcii!

Postat la: 26.01.2023 - 08:38

Guvernul României a emis un proiect de Hotărâre de Guvern prin care urmărește să combată mai puternic pesta porcină africană, care vor afecta inclusiv gospodăriile țărănești, scrie Național.

Printre cei care vor avea atribuții în acest domeniu, conform hotărârii publicate pe siteul ANSVSA, se vor afla și angajații Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Astfel, angajații MAI vor avea în atribuții controlul în vederea respectării de către deținătorii de porcine a prevederilor legale, controlul circulaţiei porcinelor pe drumurile publice şi sancționarea mişcării porcinelor și deținerii ilegale a acestora, precum și confiscarea animalelor care sunt transportate ilegal și a mijloacelor de transport care sunt utilizate la transportul acestora.

Potrivit proiectului de hotărâre de guvern, polițiștii, jandarmii, pompierii și polițiștii de Frontieră vor participa, prin echipe fixe şi/sau mobile, la activităţile pentru supravegherea şi controlul mişcărilor de porcine vii, produse şi subproduse animaliere, alte materii şi materiale ce pot fi contagioase, în şi dinspre focar, zona de protecţie şi zona de supraveghere. Totodată, aceștia vor acorda sprijin personalului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor pentru aplicarea tuturor măsurilor restrictive și vor stabili rutele, vor dirija şi vor controla circulaţia autovehiculelor în zonele afectate de pesta porcină africană.

Conform proiectului de HG, la combaterea pestei porcine va contribui și Armata Română. MAPN va asigura „sprijinul necesar organizării prompte a centrelor de intervenție în teren, cât mai aproape de focar, inclusiv prin punerea la dispoziția acestora a unor facilități existente în unitățile militare ce pot fi dislocate în acest sens, va pune „ la dispoziția centrelor de intervenție în teren hărți, sistemul informatic geografic și sistemul global de poziționare, precum și alte surse de informare ce pot fi folosite pentru direcționarea măsurilor de control a bolii, va asigura „logistica activităților necesare în controlul bolii identificate în cadrul Centrului Național de Combatere a Bolilor", dar și „atribuții dispuse de prefect, în calitate de preşedinte al comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă".

De asemenea, în jurul gospodăriilor și localităților în care a fost depistată pesta porcină africană vor fi instalate panouri de avertizare, iar polițiștii și Armata vor institui controale și supraveghere a zonelor. Semne şi panouri de avertizare vor fi montate și pe drumurile ce delimitează graniţele zonelor de protecţie şi de supraveghere. Pe de altă parte, polițiștii de Frontieră vor fi obligați să raporteze autorităților sanitare veterinare descoperirea cadavrelor de mistreți sau atunci când observă populaţii de porci mistreţi cu un comportament modificat, care poate fi determinat de boală, despre care au luat cunoştinţă pe timpul executării misiunilor de supraveghere a frontierei României.

Nici ANAF nu va sta degeaba, deoarece instituția va valorifica porcii confiscați.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu