Ce excepții sunt in legea care interzice cumulul pensie-salariu pentru cei 35.000 de bugetari aflati in aceasta situatie

Postat la: 11.03.2021 - 15:30

Proiectul de lege prin care va fi interzis cumulul pensiei cu salariul la stat va fi pus în dezbatere publică joi, a anunțat ministrul Muncii, Raluca Turcan, care a precizat că aproximativ 35.000 de bugetari primesc și pensie, și salariu.

Prin acest act normativ, se va putea opta pentru rămânerea în activitate până la 70 de ani, cu condiția de a alege între pensie și salariu. Vor fi însă și excepții, iar printre acestea se află cadrele didactice, membrii Academiei Române și aleșii statului. Potrivit ministrului Muncii, după dezbaterea publică proiectul va intra în ședință de Guvern pentru aprobare. Actul normativ prevede că persoanele ajunse la vârsta de pensionare pot rămâne în activitate, dacă vor, până la vârsta de 70 de ani.

"Este o opţiune pentru a munci în continuare, chiar dacă a ajuns la vârsta legală de pensionare. (...) Pe lângă faptul că rămâne persoană activă şi în câmpul muncii, există și posibilitatea de a avea un nivel al salariului la care se afla în momentul îndeplinirii vârstei de pensionare. Vorbim aşadar despre un drept şi de o obligaţie. Exercitarea acestui drept e stric la latitudinea angajatului. Legal, rămâne posibilitarea oricărei persoane de a se pensiona la vârsta legală de pensionare, fără nicio îngrădire", a explicat Turcan.

Principalele preveri ale actului normativ, prezentate de Turcan:

- Dacă o persoană a optat pentru continuarea activităţii până la împlinirea vârstei de 70 de ani, însă apoi doreşte să revină asupra acestei decizii şi să se întoarcă la pensie, poate să facă lucrul acesta oricând între perioada în care a împlinit vârsta legală de pensionare şi vârsta de 70 de ani.
- Persoana care continuă activitatea poate să solicite şi recalcularea pensiei în sistemul public, avantajul costând în majorarea punctelor anuale şi obţinerea unei pensii în sistemul public calculată proporţional cu perioada lucrată.
- De asemenea, persoanele care au împlinit vârsta de pensionare şi doresc să se reangajeze şi să lucreze până la 70 de ani pot să facă lucrul acesta.

Cui se aplică acest proiect de lege?

- Persoanelor care desfăşoară activităţi profesionale pe bază de contract individual de muncă sau raport de serviciu.
- Pentru persoanele care se află în funcţie printr-un act de numire, pentru a putea opta să lucreze până la vârsta de 70 de ani e suficient să depună o cerere la angajator cu 30 de zile înainte de împlinirea vârstei de pensionare.
- Pentru sectorul public, de data aceasta, continuarea activităţii se realizează în baza aceluiaşi contract de muncă sau raport de serviciu.
- De asemenea, tot în sectorul public, pentru continuarea activităţii nu este necesar acordul în prealabil al angajatorului. Opţiunea continuării activităţii, după împlinirea vârstei legale de pensionare, are drept consecinţă suspendarea plăţii pensiei şi această măsură e una de echitate socială şi juridică.
- Persoanele care au calitatea de pensionari ai sistemului public de pensii, ai sistemului de pensii militare de stat sau beneficiari ai pensiilor de serviciu se pot încadra, potrivit legii, pe durata determinată sau nedeterminată până la vârsta de 70 de ani.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu