Postat la: 11.01.2021 - 11:35

"Post-adevăr"-ul și-a "făcut treaba" în ultimii 20 de ani, la 20.01.2021 intrăm oficial în "post-democrație". Cei care ați urmărit ce-am scris și zis în ultimii ani sunteți acomodați cu demonstrațiile mele despre epoca post-adevăr, în care trăim deja de ceva vreme, și ale cărei avataruri le experimentăm de multe ori în mod inconștient.

Evenimentele din România de fraudare a legii, alegerilor, știrilor etc., le-ați trăit în mod frustrant, iar întâmplările internaționale din pandemie sau procesul electoral american din 2020 v-au convins că lumea a luat-o razna.

În democrație am fost obișnuiți ca deciziile despre mersul treburilor pentru patru ani să fie luate în urma unor alegeri politice libere, nefraudate, arbitrate de către o presă independentă, care deservește interesul de informare al fiecărui cetățean. Partidele acționau în principal în baza unor doctrine politice, și tot în baza lor se declanșau dezbateri parlamentare în urma cărora se decidea prin vot asumat. Justiția acționa și judeca în baza legilor fiecărei democrații, iar eventualele greșeli puteau fi reparate prin apel, recurs, chiar grațieri, dând astfel satisfacție nedreptățiților.

Chiar la începutul acestui mileniu 3 și secol XXI, pe 11.09.2001, a avut loc evenimentul ce avea să instaleze oficial epoca post-adevăr, bombardarea turnurilor Gemene din New York, iar represaliile ce-au urmat n-au mai ținut cont de legile și ordinea internaționale ce-au guvernat în a doua jumătate a secolului XX, în mod sigur cea mai prosperă și plăcută perioadă din istoria recentă a lumii.

Nu fac azi o recapitulare a evenimentelor consecutive de-atunci încoace ce-au schilodit democrația, dar e limpede că frauda sau minciuna colportate cu valoare de lege sau adevăr au prevalat în mai toate deciziile de reorganizare a lumii.

Și-așa, post-adevărul, pe care l-am tolerat neștiutori și pasivi, a facilitat instalarea post-democrației. Care post-democrație ar însemna cam următoarele:

1. Problemele țărilor nu se mai rezolvă intern decât în mică măsură, cele importante se decid în instanțe geoeconomice complexe și nelegitime, oricum nedetectabile, în baza unor planuri de tip corporatist sau imperialist.

2. Justitia nu se mai face în baza legilor interne, ci este ghidonată de către mâna invizibilă în favoarea intereselor sugerate în fraza precedentă.

3. Alegerile politice sunt fraudate și duc cel mai des la rezultate nereprezentative pentru cetățeni.

4. Arbitrajul mass-media nu se mai face conform libertății de exprimare, ci este impus și teleghidat strict în baza finanțărilor ce vin de la deținătorii capitalurilor.

5. Lupta politică este mimată, nu se mai duce între partidele formatate în baza doctrinelor clasice, ci între reprezentanții politici ai intereselor internaționale pe de o parte, deci ai globalizării, respectiv ai patrioților/naționaliștilor pe de altă parte, care sunt cel mai adesea lipsiți de resurse materiale sau puternic infiltrați și demonizați.

În aceste condiții de luptă inegală, doar țările cu identitate națională puternică mai au șanse să fie conduse de către politicieni reprezentativi.

Am zis la inceputul articolului despre 20.01.2021, aceasta este data la care va fi instalat Joe Biden ca președinte al SUA, în urma unei campanii și proces electoral în mod vizibil și dovedit fraudate, unde nici mass-media și nici justiția americane n-au mai acționat democratic, ci exact cu metodele post-democrației descrise mai sus.

Și, la fel cum 09.11.2001 a marcat începutul epocii post-adevăr, tot la fel săptămâna viitoare se va oficializa de fapt intrarea în epoca post-democrație, ale cărei reguli le putem doar bănui. În mod sigur așadar, pentru o perioadă nedefinită de-acum înainte vom trăi ceva neplăcut, subuman, iar pentru multe țări sau comunități va fi chiar ceva îngrozitor.

Cozmin Gușă

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu