Postat la: 15.12.2020 - 12:27

Serviciu Român de Informații a cumpărat o „armă" cibernetică pe care hackerii au furat-o câteva zile mai târziu. Practic, instrumentul achiziționat de spionii noștri a devenit inutil. Furtul s-a produs în urma celui mai mare atac informatic petrecut în lume. Specialiștii suspectează Rusia pentru acest incident.

Pe 3 decembrie 2020 Institutul pentru Tehnologii Avansate semna contractul nr. 281487 cu Logic Computer SRL. Valoarea contractului era de 388.883 lei. Banii reprezentau licența pentru un an de zile la soluția FireEye de detecție a atacurilor de tip ATP (Advanced Persistent Threat). Acest tip de atacuri sunt în general coordonate de guverne și urmăresc câștigarea controlului asupra unor rețele de calculatoare ale altor state sau corporații importante.

BBC anunța pe 9 decembrie că firma FireEye din Statele Unite a fost victima unui atac informatic de proporții. Președintele FireEye, Kevin Mandia a anunțat că hackerii, cel mai probabil sponsorizați de un guvern străin, au furat instrumentele folosite de firmă pentru a testa securitatea clienților. Firma care a intermediat relația contractuală între institutul SRI și americanii de la FireEye este cunoscută pe piața achizițiilor publice. În iulie, compania a participat la licitația pentru contractul de 147 de milioane de lei lansat de Ministerul Apărării, scrie lumeapolitica.ro

În octombrie, numele firmei apare în licitația Serviciului de Telecomunicații Speciale. STS voia să cheltuie 30 de milioane de lei pe securitate cibernetică. În 2015, Logic Computer a câștigat o licitație organizată de Serviciul Român de Informații în asociere cu Logika IT Solutions, o firmă în care 10% erau deținute de fata generalului SRI Dumitru Zamfir. În octombrie 2020, firma a câștigat un contract de aproape 20 de milioane de lei cu Ministerul Finanțelor Publice. Compania este controlată de Laurențiu Dumitrache - 50% și Constantin Nica - 50%. Logic Computer a avut în 2019 o cifră de afaceri de 56 milioane de lei, aproape egală cu cea din 2018.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu