Boris Nemțov va fi inmormantat astazi. Unii oficiali au fost interziși la ceremonie de autoritațile ruse

Postat la: 03.03.2015 10:43

Funeraliile opozantului rus Boris Nemțov, ucis vineri seară în apropierea Kremlinului, au loc marți, la Moscova, în prezența unor diplomați și responsabili europeni, în timp ce alții au afirmat că au fost împiedicați de autoritățile ruse să participe la ceremonie, informează AFP.

Funeraliile lui Boris Nemțov se vor desfășura în prezența ambasadorilor țărilor europene și a altor responsabili străini, printre care șeful diplomației lituaniene Linas Linkevicius, primarul Rigăi, Nils Usakovs, și ministrul adjunct al afacerilor externe polonez Konrad Pawlik.

De la funeralii vor lipsi iubita sa, care se teme că va fi ţinta unui atac, dar şi preşedintele Senatului polonez şi opozantul rus Aleksei Navalnîi, cărora oficialii ruşi le-au interzis să ia parte la ceremonie.

Iubita lui Boris Nemţov, care a fost martoră la asasinat, a declarat pentru o televiziune din Rusia, că nu a văzut chipul atacatorului şi că îşi aduce aminte foarte puţine lucruri din cele întâmplate atunci. În plus, ea a acuzat poliţia rusă că o reţine împotriva dorinţei sale, fără motiv.

Preşedintele american Barack Obama a cerut deschiderea unei anchete independente pentru a îl găsi pe ucigaşul lui Nemţov. În schimb, şeful serviciului american de informaţii este convins că identitatea asasinului va rămâne, cel mai probabil, un mister.

Un apropiat al lui Boris Nemţov a declarat că opozantul lui Putin era pe punctul de a publica dovezi privind implicarea Rusiei în conflictul din estul Ucrainei, înainte de a fi asasinat.

După interviu, Nemţov a luat cina cu iubita lui, un fotomodel de origine ucraineană, şi apoi s-a plimbat pe lângă zidul Kremlinului.

Boris Nemţov va fi condus pe ultimul drum astăzi, în jurul prânzului, la Moscova. De la funeralii va lipsi iubita lui, care se teme că ar putea fi ţinta unui atac.

Anchetatorii ruși au declarat că nu resping nicio pistă în acest caz: crimă politică, pista islamistă din cauza susținerii de către opozant a ziarului satiric francez Charlie Hebdo sau omor legat de conflictul ucrainean, comis de "elemente radicale".

 

 

Sursa: ziarulatac.ro

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu