Vladimir Putin anunţă triumfător că Rusia a înregistrat primul vaccin anti-Covid-19 şi că fiica sa s-a vaccinat cu el

Postat la: 11.08.2020 - 12:58

Vladimir Putin a anunţat, în cadrul unei videoconferinţe cu membrii guvernului, transmise în direct de televiziunile ruseşti, că Rusia a dezvoltat „primul“ vaccin împotriva noului coronavirus.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat marţi că Rusia a devenit prima ţară din lume care acordă drept de utilizare unui vaccin pentru COVID-19, la mai puţin de două luni de la începerea testelor pe oameni. Prin aprobarea folosirii vaccinului, Rusia poate începe inocularea în masă, deşi testele clinice de siguranţă şi eficacitate sunt încă în desfăşurare.

„În această dimineaţă, pentru prima dată în lume, un vaccin împotriva noului coronavirus a fost înregistrat", a spus el. „Ştiu că este destul de eficient, că oferă o imunitate durabilă", a adăugat preşedintele rus. Vladimir Putin a afirmat că fiica sa şi-a făcut acest vaccin. Viteza cu care Rusia s-a mişcat în a produce vaccinul arată determinarea pe care o au oficialii ruşi în a câştiga cursa globală pentru dezvoltarea unui produs eficient, dar ridică şi semne de îngrijorare privind o posibilă punere a prestigiului naţional înaintea siguranţei şi a ştiinţei.

În timp unui întâlniri guvernamentale televizate, Vladimir Putin a spus că vaccinul, dezvoltat de Institutul Gamaleia din Rusia, este sigur şi a fost administrat uneia din fiicele sale. „Ştiu că funcţionează chiar eficient, formează imunitatea puternică şi, repet, a trecut de toate verificările necesare", a afirmat liderul de la Kremlin. El a arătat că speră că se va începe curând producerea în masă a vaccinului.

Aprobarea de către Ministerul Sănătăţii reprezintă primul pas spre teste clinice mai ample pe mii de participanţi, aceea etapă cunoscută şi ca a „faza a treia" a testelor. Asemenea teste clinice necesită o rată semnificativă de participanţi care au fost infectaţi pe care să se teste eficienţa vaccinului. Este o etapă considerată esenţială înainte ca un vaccin să primească aprobare pentru a fi reglementat.

Elita rusească, formată din oameni de afaceri, directorii de companii şi politicieni, a avut acces la un vaccin experimental anti-COVID, dezvoltat de Institutul Gamaleia din Moscova, încă din luna aprilie, scrie publicaţia Bloomberg. Institutul Gamaleia a finalizat studiul clinic, în care a fost implicat personal militar. Prima fază de testare a vaccinului pe oameni finanţat de statul rus a implicat 40 de oameni, iar în următoarea etapă, studiul s-a desfăşurat pe un eşantion mai mare. Locaţia selectată pentru acestea a fost un prestigios spital militar din Moscova iar subiecţii au fost un grup de voluntari format din soldaţi ruşi şi civili.

Programul în cadrul căruia membrilor elitei li s-a oferit acces la dozele de vaccin este legal, dar ţinut în secret, potrivit unui cercetător rus. Acesta a mai adăugat că în această etapă a studiului au fost implicate sute de persoane. Nu este clar cum au fost selectaţi participanţii, iar rezultatele lor nu sunt incluse în studiile oficiale, deşi sunt monitorizaţi, iar datele sunt înregistrate de institut. Pacienţii au primit , de regulă, două doze de vaccin.

Rusia se pregăteşte să înceapă o campanie de vaccinare în masă împotriva coronavirusului de tip nou, în luna octombrie, a declarat la 1 august ministrul sănătăţii, Mihail Muraşko. Ministrul a explicat că institutul de cercetare de stat Gamaleia din Moscova a finalizat testele clinice ale vaccinului şi că se pregăteşte documentaţia pentru înregistrarea acestuia. El a precizat că primii vaccinaţi vor fi doctorii şi profesorii. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a reacţionat cu precauţie la anunţul făcut de cercetători ruşi, potrivit căruia un vaccin anti-COVID-19 este aproape gata pentru a fi aplicat populaţiei largi şi a amintit că trebuie respectate toate fazele de testare înainte de a putea obţine autorizaţia.

"Există în prezent sute de vaccinuri (împotriva COVID-19) în proces de testare şi trebuie să îndeplinească toate normele şi reglementările prevăzute pentru a fi aplicate în siguranţă", a declarat purtătorul de cuvânt al OMS, Christian Lindmeier, la o conferinţă de presă. Oficialul OMS a declarat că în unele ocazii "sunt raportate descoperiri care ulterior întârzie, pentru a parcurge toate fazele necesare" şi a putea fi aplicate pe scară amplă.

Dezvoltarea vaccinurilor necesită cel puţin trei faze de mai multe luni ca durată (în care este inoculat unor grupuri şi comunităţi tot mai ample în căutarea unor eventuale efecte secundare), un proces care poate dura câţiva ani. OMS a anunţat că va trece cel puţin un an şi jumătate până va obţine un vaccin împotriva COVID-19, deşi progresele rapide înregistrate de ţări ca Rusia, SUA, China sau Marea Britanie au alimentat speranţa unei reduceri a acestei perioade, în contextul unei pandemii care este departe de a fi depăşită.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu