Vaccinul anti-Covid AstraZeneca are o eficiență de 90%. Acesta este deja produs în 10 unități din toată lumea. Vaccinul va costa doar 2,5 euro

Postat la: 23.11.2020 - 11:24

AstraZeneca a spus luni că datele interimare ale studiilor clinice arată că vaccinul său contra noului coronavirus, dezvoltat împreună cu Universitatea Oxford, poate avea o eficiență de circa 90% în cazul uneia dintre dozările testate, fără efecte secundare serioase, transmite Reuters.

Vaccinul a avut eficacitatea de 90% când a fost administrată o jumătate de doză la prima inoculare, urmată, după o lună, de o doză întreagă, potrivit datelor din testele de fază finală efectuate în Marea Britanie și Brazilia. O altă variantă testată a fost cea de administrare a două doze complete la o lună distanță, aceasta având o eficacitate de 62%. Analiza combinată a celor două variante de dozare a generat o eficacitate medie de 70%. Ambele rezultate obținute sunt relevante statistic, a precizat compania.

Denumit AZD1222, este un vaccin cu vector viral recombinat. Vaccinul folosește o versiune slăbită a unui virus de răceală comun de la cimpanzei în care sunt introduse instrucțiuni pentru producerea de proteine ale noului coronavirus pentru generarea unui răspuns imun și prevenirea infectării cu Sars-Cov-2. "Eficacitatea și siguranța vaccinului confirmă că va fi deosebit de eficient contra Covid-19 și va avea un impact imediat asupra acestei situații de urgență medicală publică", a spus Pascal Soriot, directorul executiv al AstraZeneca, într-un comunicat de presă.

Potrivit datelor prezentate, niciunul dintre cei vaccinați în cadrul testelor clinice nu a fost spitalizat și nici nu a făcut vreo formă gravă a bolii. Compania a anunțat și că face progrese mari privind procesul de fabricație și va putea produce 3 miliarde de doze anul viitor. AstraZeneca a spus acum câteva luni că vaccinul va costa doar câțiva dolari. În iunie, ministrul italian al sănătății a dezvăluit că prețul va fi de 2,5 euro în Europa. Matt Hancock, ministrul britanic al sănătății, a spus că anunțul de luni este o "veste extraordinară": "Aceste date arată că vaccinul, în doză corectă, poate avea o eficiență de până la 90%".

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu