Următorul raport MCV pentru România va fi publicat săptămâna viitoare, spune Birchall

Postat la: 15.10.2019 - 17:10

Ministrul Justiției, Ana Birchall, a anunțat marți în plenul Consiliului Superior al Magistraturii, că, cel mai probabil, la începutul săptămânii viitoare va fi publicat următorul raport MCV (Mecanismul de cooperare si de verificare) la adresa României.

"În ceea ce priveşte MCV, din informațiile pe care le-am obținut, o să iasă la începutul săptămânii viitoare. Din informaţiile mele, pe căi diplomatice îl voi primi la sfârşitul săptămânii şi o să fie făcut public la începutul săptămânii viitoare", a spus Birchall, în plenul CSM, unde și-a susținut punctul de vedere că Secția de investigare a infracțiunilor din justiție nu poate funcționa în actuala formulă.

Ea a cerut din nou președintelui CSM, Lia Savonea, să transmită punctul de vedere al instituției pentru analiza legată de rapoartele GRECO și MCV.

Ultimul raport pentru România în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare a fost publicat în noiembrie 2018, când oficialii europeni atrăgeau atenția că adoptarea legilor justiţiei şi presiunile asupra independenţei sistemului judiciar, în special asupra DNA, au generat dubii privind ireversibilitatea progreselor înregistrate de România. Tot la acea vreme, oficialii europeni au recomandat suspendarea procedurilor în cazul procurorilor de rang înalt.

În ultimele 12 luni, România a luat anumite măsuri pentru implementarea recomandărilor formulate de Comisia Europeană în ianuarie 2017. "Cu toate acestea, raportul de evaluare din ianuarie 2017 a fost permanent condiţionat de evitarea măsurilor negative care pot genera dubii asupra progreselor înregistrate în ultimii zece ani. Intrarea în vigoare a legilor justiţiei, presiunile asupra independenţei justiţiei în general, în special asupra Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), şi alte măsuri care subminează combaterea corupţiei au generat regrese ori semne de întrebare privind ireversibilitatea progreselor (...)", se menționa în raportul din noiembrie elaborat de Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

Oficialii europeni spuneau că cele 12 recomandări formulate în raportul anterior, din 2017, nu mai sunt suficiente pentru oprirea monitorizării în cadrul MCV, aşa cum fixase obiectivul preşedintele CE, Jean-Claude Juncker. "Este necesar ca principalele instituţii din România să demonstreze un angajament clar în favoarea independenţei justiţiei şi combaterii corupţiei, acestea fiind elemente-cheie indispensabile; de asemenea, este necesară restabilirea garanţiilor şi sistemului de control şi echilibru la nivel naţional, pentru a acţiona când există riscul regreselor", preciza Comisia Europeană.

De asemenea, Bucureştiul a fost îndemnat să ţină cont în totalitate de recomandările formulate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, precum şi de cele ale Comisiei Veneţia şi ale Grupului Statelor împotriva Corupţiei (GRECO).

Ultimele rapoarte GRECO au fost publicate în luna iulie, iar potrivit acestora doar una dintre cele cinci recomandări specifice cuprinse în Raportul său ad-hoc a fost implementată, cele patru recomandări rămase nefiind implementate. GRECO arată că recomandarea de a se renunța la înființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a fost complet ignorată și insistă că această secție - văzută ca o anomalie a cadrului instituțional existent - trebuie desființată.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu