Un urs agonizează de aproape 24 de ore pe un drum din Harghita

Postat la: 17.11.2019 12:04

Ursul a fost lovit grav de o maşină în care se aflau trei persoane, între care şi un copil, sâmbătă seara, la marginea localităţii Praid din judeţul Harghita. În urma impactului, animalul a fost rănit grav.

Deşi accidentul a avut loc sâmbătă, în jurul orei 18.00, până duminică la orele prânzului, animalul care agonizează nu a fost ridicat de pe carosabil. În zonă sunt echipaje de poliţie şi jandarmi, iar traficul este restricţionat deoarece animalul este pe carosabil.

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat,duminică, în cazul ursului rănit, lăsat să agonizeze pe un drum din Harghita, că veterinarul din zonă nu avea tranchilizant şi a fost trimis un alt medic pentru a adormi ursul şi să-l îngrijească, însă atribuţia de intervenţie era a Jandarmeriei şi a DSV. Ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat, duminică, la DigiTv, că atribuţia de intervenţie în cazul ursului rănit era a Jandarmeriei, potrivit legii.

„Din păcate suntem într-o situaţie regretabilă şi trebuie să recunoaştem, cu adevărat tristă. Această situaţie se încadrează în prevederile unei hotărâri de Guvern din 2010, 323, pe răniri, capturi şi ucideri accidentale, iar aici legislaţia este foarte clară. Atribuţia de intervenţie trebuia să fie a Jandarmeriei şi a medicilor veterinari arondaţi DSV. Pe această situaţie, noi, Ministerul Mediului nu ar fi trebuit să dăm ordinul de recoltare. Şi cu toate acestea, am sunat la Minister, am trimis directorii astăzi în Ministerul Mediului să putem rezolva această problemă regretabilă. E inuman, vă spun sincer, să laşi un animal să agonizeze atât timp cât nimic în lege nu te-a împiedicat să intervii", a spus Costel Alexe.

Ministrul Mediului a menţionat că reprezentanţi din Minister au luat legătura cu un alt medic veterinar, care va merge în zonă să tranchilizeze animalul, apoi să îi acorde îngrijiri.

„Medicul care era arondat acelei zone nu avea tranchilizant şi să căutăm pe cineva astfel încât sp putem rezolva punctual această problemă şi să nu mai stea acel animal în agonie. Trebuie să ajungă medicul veterinar acolo, va fi tranchilizat. Înţeleg că are probleme la trei dintre membre. Eu nu pot să mă pronunţ (dacă va fi ucis sau nu - n.r.), este atributul medicului veterinar", a mai spus Alexe.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu